Τρίτη 17 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΥΑ
Πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--

Αντιμέτωπες με την πιο αιματηρή τρομοκρατική επίθεση από τον περασμένο Σεπτέμβρη (οπότε έγινε η επίθεση σε εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι με 67 νεκρούς) βρίσκονται από το περασμένο 24ωρο οι κενυατικές αρχές, καθώς η αιφνιδιαστική επιχείρηση λίγων δεκάδων ενόπλων της ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης «Σαμπάμπ» που δρα στη Σομαλία στην παράκτια πόλη Μπεκετόνι είχε ως αποτέλεσμα 48 νεκρούς (οι περισσότεροι Κενυάτες) και στόχο την καταφορά καίριου πλήγματος στην τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Η επίθεση ξεκίνησε μετά τις 20.00 το βράδυ της Κυριακής, ενώ ο περισσότερος κόσμος στη μικρή παράκτια πόλη, που απέχει περίπου 100 χλμ. από τη Σομαλία και 600 χλμ. από την πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι, παρακολουθούσε από τηλεοράσεως το Μουντιάλ. Οι δράστες επέβαιναν σε δύο φορτηγάκια και με το που έφθασαν έξω από ξενοδοχεία του Μπεκετόνι άρχισαν να φωνάζουν «Ο Θεός είναι μεγάλος» και να πυροβολούν αδιακρίτως. Στη συνέχεια, έκαναν εφόδους σε κτίρια και ξενοδοχεία πόρτα - πόρτα, ρωτώντας εάν οι άνδρες ήταν Μουσουλμάνοι και από τη Σομαλία. Εάν οι απαντήσεις δεν τους άρεσαν, πυροβολούσαν θανάσιμα τους Μη Μουσουλμάνους και τους μη Σομαλούς...

Εφυγαν αφήνοντας πίσω τους 48 άτομα νεκρά και κάνοντας παρανάλωμα πυρός δύο ξενοδοχεία, ένα βενζινάδικο και μερικά ΙΧ. Προσπάθησαν να καταλάβουν αστυνομικό τμήμα, αλλά απωθήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Την ευθύνη της επίθεσης την ανέλαβαν χτες βράδυ ως «αντίποινα» για την παρουσία Κενυατών στρατιωτών στη Σομαλία.

Το παράκτιο Μπεκετόνι προσελκύει περισσότερο ντόπιους τουρίστες. Βρίσκεται όμως σε απόσταση 30 χλμ. νοτιοδυτικά του μεγαλύτερου, διεθνούς τουριστικού θερέτρου Λάμου.

Εδώ και βδομάδες όλες οι δυτικές διπλωματικές αποστολές στην Κένυα έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων κυρίως σε πρεσβείες, επιχειρήσεις δυτικών συμφερόντων και τουριστικές περιοχές. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η αμερικανική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι φρουρείται νυχθημερόν περιμετρικά από πάνοπλους πεζοναύτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ