Τετάρτη 23 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Με ευχολόγια δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του ΕΚ σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ από τα παιδιά και τους εφήβους

Στη συζήτηση για την έκθεση σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ από τις μικρές ηλικίες παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο ευρωβουλευτής σημείωσε πως «η Εκθεση στην εισαγωγή της πειστικά και εκτεταμένα αποδεικνύει μεταξύ άλλων ότι:

α) η πιθανότητα ανάπτυξης εθισμού (αλκοολισμού) στους ενήλικους αυξάνεται σημαντικότατα, αν η χρήση έχει αρχίσει από την παιδική και εφηβική ηλικία,

β) η χρήση / κατάχρηση οινοπνεύματος από παιδιά και εφήβους σε όλες τις χώρες της ΕΕ αυξάνονται συνεχώς,

γ) σε πολλές χώρες της ΕΕ παράγονται "συνθετικά ποτά", δηλαδή αναψυκτικά που περιέχουν οινόπνευμα και διοχετεύονται ανεξέλεγκτα σε παιδιά και εφήβους,

δ) υπάρχει άμεση και ανησυχητική σχέση μεταξύ βίαιης και αντικοινωνικής συμπεριφοράς, καθώς και τροχαίων ατυχημάτων (θάνατοι, αναπηρίες) και χρήση αλκοόλ από παιδιά και εφήβους.

Η εισηγήτρια θέτει αυτά τα μείζονα θέματα. Στο διά ταύτα όμως και εκεί ακριβώς που θα ανέμενε κανείς ουσιαστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του σοβαρότατου αυτού προβλήματος βρισκόμαστε μπροστά σε μια σειρά τροπολογιών, που είτε "συνιστούν", είτε "ενθαρρυνθούν", είτε προτρέπουν να "ευαισθητοποιηθούν" οι παραγωγοί να μην κατασκευάζουν "συνθετικά ποτά", οι σερβιτόροι και ιδιοκτήτες μπαρ να αποφεύγουν την πώληση αλκοολούχων ποτών στα παιδιά και τους εφήβους και αντί αυτού να περιλαμβάνουν στους καταλόγους τους φθηνά μη αλκοολούχα ποτά! Οι διαφημίσεις να απευθύνονται μόνο στους ενήλικες, οι άπειροι οδηγοί να αποφεύγουν να έχουν στο αίμα τους περισσότερο αλκοόλ από 0,2%, οι γονείς, φορείς, αθλητές, να πιέσουν τα παιδιά και εφήβους να αντισταθούν στη μαζική επίθεση παραγωγών, λιανεμπόρων, ιδιοκτητών μπαρ και ντισκοτέκ, διαφημιστών. Ταυτόχρονα, εναπόκειται στη φιλανθρωπία των τελευταίων να μη διαθέτουν και να μη διαφημίζουν το αλκοόλ στα παιδιά.

Προτάσεις δηλαδή επουσιώδεις, ανώδυνες, αποσπασματικές, που στην καλύτερη περίπτωση είναι αφελείς, αφού πόρρω απέχουν από το να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα που κοστίζει την υγεία και τη ζωή εκατομμυρίων ανηλίκων. Δεν είδαμε πουθενά καμία αναφορά για τις αιτίες που οδηγούν στο πρόβλημα, καμία πρόταση που να στρέφεται κατά των τεράστιων οικονομικών συμφερόντων που παράγουν, διακινούν και προωθούν με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο το αλκοόλ σε παιδιά και εφήβους. Είναι σαφές ότι αν δεν αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα, οποιαδήποτε πρόταση έχει χαρακτήρα "ασπιρίνης", αποτελεί απλό ευχολόγιο και έχει ως μόνο αποτέλεσμα τη διαιώνιση και επιδείνωση του προβλήματος.

Τέλος, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι ακόμη και αυτές οι ανώδυνες για τα οικονομικά συμφέροντα και την αισχροκέρδεια προτάσεις, τονίζεται στην εισαγωγή της έκθεσης ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνουν δεσμευτικής σημασίας και νομοθεσία, αλλά να παραμείνουν συστάσεις προς τα κράτη - μέλη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σαρώνει το νόθο αλκοόλ (2005-07-12 00:00:00.0)
Στην «ελεύθερη» Ρωσία (2003-08-05 00:00:00.0)
«Πρωτιά» της Ελλάδας στους πνιγμούς! (2003-05-22 00:00:00.0)
Χειροτερεύουν οι δείκτες για τη χρήση (2002-07-03 00:00:00.0)
Αρχίζουν στα 15 με κάνναβη (2001-03-30 00:00:00.0)
Οι βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ στον εγκέφαλο των εφήβων (2001-03-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ