Τετάρτη 23 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Κ. ΠΑΟΥΕΛ
Σαν φίλοι από παλιά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Χρειάστηκε μόλις σαράντα λεπτά της ώρας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κ. Πάουελ, για να «κερδίσει» τον Ελληνα ομόλογό του. Ο Γ. Παπανδρέου, μετά την πρώτη επίσημη επαφή, προφανώς «ξετρελαμένος» από τον αντικαταστάτη της Μαντλίν Ολμπράιτ, μίλησε για «απόδειξη των στενών σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ».

«Οι συζητήσεις, πρόσθεσε, ήταν πολύ ουσιαστικές και δείχνουν ότι υπάρχει ταύτιση αντιλήψεων για μια σειρά από θέματα που αφορούν την περιοχή μας, αλλά και την ευρύτερη συνεργασία της ΕΕ με τις ΗΠΑ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου.

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στα Βαλκάνια, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν τον ιδιαίτερο ρόλο της Ελλάδας για την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή με βάση τις αρχές του σεβασμού των συνόρων και του σεβασμού των μειονοτικών δικαιωμάτων στις πολυπολιτισμικές κοινωνίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλα τα επιμέρους προβλήματα στη Γιουγκοσλαβία, το Κόσσοβο, τη δράση των εξτρεμιστικών ομάδων στην ΠΓΔΜ, καθώς επίσης και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη με ή χωρίς προηγούμενη λύση του κυπριακού προβλήματος. Ολοι ευχόμαστε να υπάρξει λύση πριν από την ένταξη, αλλά αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση για την προσχώρηση της Κύπρου στην ΕΕ. Η σταθερή εμμονή στις αποφάσεις του Ελσίνκι είναι η βασική αντίληψη που διέπει την πολιτική όλων μας», υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, επίσης, ότι ένα μεγάλο μέρος των συνομιλιών αφορούσε στις προοπτικές που έχει η Τουρκία να ενταχθεί στις ευρωπαϊκές δομές. Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, οι ΗΠΑ σημειώνουν την πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ ο ίδιος επισήμανε, στις συζητήσεις που είχε, ότι χρειάζεται να γίνουν ανοίγματα και ουσιαστικές αλλαγές για την περαιτέρω βελτίωσή τους. «Εχουμε ζητήσει», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, «τη συμβολή των Ηνωμένων Πολιτειών στην προσπάθεια για υιοθέτηση από την Τουρκία των ευρωπαϊκών αρχών που θα συμβάλουν ουσιαστικά στη σταθερότητα της χώρας και έχουν ιδιαίτερη σημασία και για την πρόοδο της τουρκικής κοινωνίας».

Με την Κοντολίζα Ράις

Στα Βαλκάνια επικεντρώθηκε η συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τη σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Προέδρου Μπους, Κοντολίζα Ράις. Ο Γ. Παπανδρέου εξήγησε ότι για να καταστεί δυνατή η σταδιακή αποχώρηση των ΗΠΑ από την περιοχή, την οποία επιθυμεί η κυβέρνηση Μπους, θα πρέπει πρώτα να αναπτυχθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και να ενισχυθούν οικονομικά οι βαλκανικές χώρες. Στην εξέλιξη αυτή η Ελλάδα εμφανίστηκε πρόθυμη να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην αποτροπή περαιτέρω διαμελισμού των βαλκανικών κρατών, ενώ συζητήθηκε η ανάγκη αποφυγής οποιασδήποτε αλλαγής συνόρων στην περιοχή.

Με τον αρχηγό της CIA

Ωριαία συνάντηση με τον αρχηγό της CIA, Τζορτζ Τένετ, είχε ο Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν επιχειρησιακού χαρακτήρα θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, για τα οποία θα ενημερώσει σχετικά τον αρμόδιο υπουργό, Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Η αμερικανική πλευρά αναγνώρισε την αυξημένη πολιτική βούληση που επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση και συζητήθηκε σε βάθος η προετοιμασία για την κατοχύρωση της ασφάλειας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Στο πλαίσιο αυτό έγινε ανασκόπηση της μέχρι τώρα πορείας της διεθνούς συνεργασίας που αναπτύσσεται μεταξύ της Ελλάδας και επτά άλλων χωρών - ΗΠΑ, Βρετανία, Ισραήλ, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Αυστραλία.

Σήμερα ο Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας (Νο 2 του Πενταγώνου), Πολ Γούλφοβιτς, ενώ συναντήθηκε ήδη με τους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών, γερουσιαστές Τρεντ Λοτ και Τομ Ντασλ, αντίστοιχα, μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, τους ομογενείς γερουσιαστές Πολ Σαρμπάνη και Ολυμπία Σνόου και τους βουλευτές Μπεν Γκίλμαν και Τομ Λάντος. Αργά το βράδυ (ξημερώματα, ώρα Ελλάδας) θα μιλούσε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων και στη συνέχεια θα παρακαθόταν σε δείπνο που παρέθετε προς τιμήν του η ομογενειακή οργάνωση ΑΧΕΠΑ.

Ικανοποιημένη είναι η ελληνική κυβέρνηση από τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ο Δημήτρης Ρέππας και πρόσθεσε ότι «σε πολλούς τομείς, όπως για τα Βαλκάνια, διαπιστώθηκε ταυτόσημη πολιτική των ΗΠΑ και της Ελλάδας, ενώ όσον αφορά στα εθνικά μας θέματα είναι φανερό ότι έχουμε κερδίσει έδαφος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΟΧΙ στον πόλεμο και στη συμμετοχή των χωρών μας (2006-04-29 00:00:00.0)
Επιβεβαιώθηκε η συμφωνία της Ελλάδας με τις στρατηγικές επιλογές των ΗΠΑ (2006-04-26 00:00:00.0)
Ανεπιθύμητη! (2006-04-19 00:00:00.0)
Τα κεφάλια μέσα από τους Ευρωπαίους ηγέτες (2005-12-09 00:00:00.0)
Πάρ' τη (κοντο)Λίζα και κάν' την κορνίζα! (2005-03-17 00:00:00.0)
Η Μόσχα, ίσως, άρει τις ενστάσεις για την αντιβαλλιστική συμφωνία (2001-10-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ