Πέμπτη 19 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κινήσεις τακτικής με προσχηματική «εκεχειρία»

ΚΙΕΒΟ.--

Με την προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι θέλει να προχωρήσει το ειρηνευτικό σχέδιο στις περιοχές του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, ο μεγαλοβιομήχανος πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο πρότεινε χτες μονομερή κατάπαυση του πυρός από πλευράς του κυβερνητικού στρατού. Είπε συγκεκριμένα ότι αυτό θα γίνει σύντομα και θα ισχύσει για μικρό χρονικό διάστημα, ώστε οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες να παραδώσουν τα όπλα τους και να φύγουν όσοι κάτοικοι το επιθυμούν. Ετσι όλα προμηνύουν ότι ετοιμάζεται σφοδρή επίθεση τις επόμενες μέρες. Το ζήτημα της «εκεχειρίας» συζήτησε ο Ποροσένκο και με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά προχτές αργά το βράδυ.

Πάντως, οι επικεφαλής των πολιτοφυλακών του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) απέρριψαν την πρόταση Ποροσένκο, λέγοντας ότι πρέπει να φύγουν οι «καταληψίες» από τα εδάφη τους.

Ο Ντ. Πουσίλιν, πρόεδρος της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» όπως αυτοονομάζεται, δήλωσε ότι «η προσφορά αυτή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εποικοδομητική» και συνέχισε λέγοντας ότι «σταματάνε να πυροβολούν, αφοπλιζόμαστε κι επιτίθενται εναντίον μας όταν είμαστε άοπλοι. Αυτή είναι η λογική του Κιέβου».

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Κιέβου ανακοίνωσε κι επίσημα ότι ως σήμερα στη λεγόμενη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στην Ανατολική Ουκρανία έχουν σκοτωθεί 147 στρατιώτες κι έχουν τραυματιστεί 267. Βέβαια, πολλαπλάσια είναι τα θύματα από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς πόλεων στη Νοτιοανατολική Ουκρανία. Αν θυμηθούμε και τον πυρπολισμό από τους φασίστες του «Δεξιού Τομέα» του κτιρίου των Συνδικάτων στις 2 Μάη, όπου κάηκαν ζωντανοί πάνω από 100 άνθρωποι, συνολικά ο αριθμός είναι αρκετά μεγάλος. Μια αναφορά του ΟΗΕ, που μόνο μερική μπορεί να είναι, αναφερόμενη στον αριθμό των νεκρών στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, κάνει λόγο για 356 νεκρούς, ανάμεσά τους 257 άμαχους και 14 παιδιά, χωρίς να εξηγεί αν αφορά και τις δύο πλευρές.

Η Ρωσία πάντως κατέθεσε διαμαρτυρία στον ΟΗΕ τόσο για την ατιμωρησία ως τώρα του μακελειού στην Οδησσό όσο και συνολικά για τα εγκλήματα που διέπραξε ο ουκρανικός στρατός.

Μέτρα και πιέσεις για το ενεργειακό

Σε ό,τι αφορά τη διαμάχη για την ενέργεια, το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Κιέβου αποφάσισε χτες να προχωρήσουν σε έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής επάρκειας μετά από τη ρήξη με τη Ρωσία στο ζήτημα του χρέους και τη διακοπή από τη Δευτέρα της ροής φυσικού αερίου. Ανάμεσα στα μέτρα είναι και η ενίσχυση της συνεργασίας με ευρωπαϊκά και αμερικανικά μονοπώλια για τη λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος μεταφοράς του φυσικού αερίου, χωρίς να ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Την ίδια στιγμή, η ΕΕ πιέζει ώστε να προχωρήσει μια νέα προσπάθεια προσέγγισης Ρωσίας - Ουκρανίας για το χρέος για το φυσικό αέριο και αφήνεται να εννοηθεί ότι θα επιδιωχτεί νέα συνάντηση για διαπραγματεύσεις μέχρι τα μέσα Ιούλη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο Ντεμπάλτσεβε το επίκεντρο των σφοδρών μαχών (2015-02-18 00:00:00.0)
Ετοιμασίες για επιστράτευση εφέδρων (2015-01-15 00:00:00.0)
Κινήσεις για νέες διαπραγματεύσεις; (2014-11-20 00:00:00.0)
Κάλπες, αντιπαραθέσεις και προσωρινοί συμβιβασμοί (2014-11-02 00:00:00.0)
Συγκρούσεις και «γέφυρες» (2014-10-17 00:00:00.0)
Σε «μη ελεγχόμενες στρατιωτικές δυνάμεις» αποδίδονται οι βομβαρδισμοί (2014-10-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ