Πέμπτη 19 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Αίτημα για αμερικανική επέμβαση κατέθεσε η κυβέρνηση

Κούρδοι «Πεσμεργκά» σε μάχες με ισλαμιστές στην Τζαλούλα
Κούρδοι «Πεσμεργκά» σε μάχες με ισλαμιστές στην Τζαλούλα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, με πρώτες τη CIA και την NSA, σε συνεργασία με αυτές σε Τουρκία, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία εμφανίζονται να συλλέγουν και τις τελευταίες «λεπτομερείς» πληροφορίες σε σχέση με τις δραστηριότητες και το προφίλ ηγετικών στελεχών του «Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Λεβάντε» (IΚΙΛ), αναζητώντας τρόπους υποστήριξης μιας πιθανής στρατιωτικής ή συγκεκαλυμμένης επιχείρησης εναντίον τους. Ως στόχος εμφανίζεται η «διάσωση» της Βαγδάτης και το φρενάρισμα της προέλασης των εξτρεμιστών όχι βεβαίως για όφελος του ιρακινού λαού, αλλά για την προάσπιση και προώθηση συμφερόντων των αμερικανικών μονοπωλίων στο Ιράκ στον ανταγωνισμό τους με άλλα που δρουν στην περιοχή.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, πριν ενημερώσει το Κογκρέσο για την κατάσταση στο Ιράκ, εμφανιζόταν «διστακτικός» απέναντι στη «λύση» των αεροπορικών επιδρομών, μέχρις ότου βρεθεί «σαφής και ξεκάθαρος στόχος» που θα μειώσει τάχα τις επιπτώσεις για τον άμαχο πληθυσμό.

Ωστόσο, η απόφαση της ιρακινής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Νούρι Αλ Μάλικι να καταθέσει χτες και επίσημα αίτημα για την εξαπόλυση αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών κατά θέσεων των ισλαμιστών της ISIL δεν αποκλείεται να ρίξει «νερό στο μύλο» των Αμερικανών ιμπεριαλιστών και να τη χρησιμοποιήσουν ως «δυνατό χαρτί» για προώθηση μιας νέας επέμβασης. Και ας μην υπάρχει, για την ώρα, θερμή υποστήριξη ακόμη και από στελέχη των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο που το 2003 είχαν ψηφίσει την καταστροφική επέμβαση στο Ιράκ, με πρόσχημα τα δήθεν ιρακινά «όπλα μαζικής καταστροφής». Χαρακτηριστικά, ο (Ρεπουμπλικάνος) πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπόνερ απαίτησε από τον Πρόεδρο Ομπάμα «μία στρατηγική που θα εγγυάται κάποια επιτυχία που θα διατηρήσει το Ιράκ ελεύθερο και θα στηρίζει τη δημοκρατία για την οποία έχουμε αγωνιστεί τόσο σκληρά». Ο ίδιος αντιτάχθηκε και στη συνεργασία ΗΠΑ - Ιράν για την αντιμετώπιση του πολέμου στο Ιράκ.

«Αναποδιά και όχι ήττα» βλέπει ο Ιρακινός πρωθυπουργός

Στη Βαγδάτη πάντως, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι Αλ Μάλικι θεωρεί πως υπάρχει «εθνική ενότητα», φέρνοντας ως παράδειγμα τους χιλιάδες Σουνίτες και Σιίτες εθελοντές που προτίθενται να πολεμήσουν τους ισλαμιστές της οργάνωσης ISIL. Μίλησε για «αναποδιά» και όχι για ήττα του στρατού στη Μοσούλη»(!) και ας είχε μερικές ώρες νωρίτερα αποπέμψει ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους για ανικανότητα. Ο ίδιος δεν παρέλειψε, για μια ακόμη φορά, να υποδείξει ως υπεύθυνες για την κρίση και την υποστήριξη της ISIL τις ηγεσίες Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ, αποδοκιμάζοντας το χαρακτηρισμό του «επαναστάτη» που απέδωσαν μεγάλα ΜΜΕ αμφοτέρων των χωρών στους εξτρεμιστές της οργάνωσης.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού υποστήριξε ότι απωθήθηκαν οι προσπάθειες των ισλαμιστών για κατάληψη των μεγαλύτερων διυλιστηρίων της χώρας στο Μπαϊτζί και ότι σύντομα θα ανακτηθεί η στρατηγικής σημασίας μεθοριακή (κοντά στα σύνορα με τη Συρία) βόρεια ιρακινή πόλη Ταλ Αφαρ από τους ισλαμιστές.

Επιθέσεις ισλαμιστών αναφέρθηκαν χτες και σε χωριά Τουρκμάνων στο Τικρίτ του βορείου Ιράκ, αλλά και σκληρές μάχες με τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας «Πεσμεργκά» για τον έλεγχο της πόλης Τζαλούλα της επαρχίας Ντιγιάλα παράλληλα με την ανακοίνωση νέας κουρδικής αυτόνομης κυβέρνησης στο βόρειο Ιράκ με τη συμμετοχή για πρώτη φορά του νεοϊδρυθέντος κόμματος «Γκολάν». Οι Κούρδοι του Ιράκ, δηλαδή η αστική τάξη, σε μια περιοχή με τεράστια ενεργειακά αποθέματα φαίνεται να είναι αυτοί που επωφελούνται από τη σύγκρουση στο Ιράκ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στην Τουρκία διενεργείται έρευνα για την πιθανότητα νέας απαγωγής 15 Τούρκων οικοδόμων στο βόρειο Ιράκ, ενώ στην Ινδία επιβεβαιώθηκε η ομηρία 40 Ινδών εργαζομένων σε εργοτάξιο στο Τάρικ Νουρ αλ Χουντ της Μοσούλης, και από τους «Γιατρούς του Κόσμου» καταγγέλλεται ο βομβαρδισμός κλινικής στο Τικρίτ.

Αντιδράσεις σε Ευρώπη και Μ. Ανατολή

Ενδιαφέρον παρουσίασαν χτες και ορισμένες αντιδράσεις ξένων ηγετών.

Ξεχώρισε η δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, περί της «ειδικής ευθύνης των ΗΠΑ στο Ιράκ» με την επιμελή αποφυγή οποιασδήποτε αναφοράς σε στρατιωτική επέμβαση. Η πρόβλεψη του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, πως οι δυτικές και αραβικές ιμπεριαλιστικές χώρες, που στήριζαν τους ισλαμιστές εξτρεμιστές της IΚΙΛ, θα γίνουν και αυτές, αργά ή γρήγορα, στόχος της τρομοκρατικής δράσης τους. Η δήλωση του Ιρανού Προέδρου, Χασάν Ρουχανί, πως η Τεχεράνη είναι «έτοιμη να κάνει τα πάντα» για να προστατεύσει τους ιερούς τόπους των Σιιτών στο νότιο Ιράκ. Η άποψη του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών, Σαούντ μπιν Φαϊσάλ, για «εμφύλιο πόλεμο στο Ιράκ» και η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, στο κοινοβούλιο περί σχεδίων της ISIL για τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βρετανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ