Τετάρτη 19 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Μουσική
Και απολύσεις των μουσικών της ΕΡΤ

Οικονομική ασφυξία και μαρασμός, ανασφάλεια, «αποικιοκρατικές» συμβάσεις έργου, συσσωρευμένη αδικία χρόνων, αθετημένες υποσχέσεις. Είναι συνώνυμα της κατάστασης, που βιώνουν τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, αυτό το μοναδικό πολιτιστικό εργαλείο, που η κυβερνητική πολιτική και οι διοικούντες την ΕΡΤ το θέλουν καταδικασμένο σε μια ζοφερή πραγματικότητα, για την οποία επανειλημμένα έχουμε γράψει. Οι διακόσιοι πενήντα, περίπου, καλλιτέχνες (μουσικοί και χορωδοί), που τα απαρτίζουν, είναι αναγκασμένοι, προς δόξαν μιας ανάλγητης πολιτικής, να εργάζονται κάτω από ένα καθεστώς συμβάσεων έργου. Ενα καθεστώς με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία των Συνόλων, το έργο τους, αλλά και στην αντιμετώπιση των εργαζομένων καλλιτεχνών από τη διοίκηση της ΕΡΤ.

Τελευταίο κρούσμα της «ευαισθησίας» της η απόφαση του προέδρου της ΕΡΤ να μην ανανεώσει τις συμβάσεις τεσσάρων μουσικών της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας. Η απόλυση, ουσιαστικά, των τεσσάρων μουσικών από μια ορχήστρα ιστορική, που παρά το νόμο περί μονοθεσίας και τις συμβάσεις αορίστου χρόνου που απορρέουν απ' αυτόν, αποτελείται σχεδόν στο σύνολό της από εκτάκτους μουσικούς, φέρνει και πάλι στην επιφάνεια το μέγα πρόβλημα του καθεστώτος εργασίας. Παράλληλα, γεννά πολλά ερωτηματικά, καθώς οι αξιόλογοι αυτοί μουσικοί, που κάλυπταν πάγιες ανάγκες της ορχήστρας, είχαν συνδικαλιστική δράση (!). Πώς να ερμηνεύσουμε, άραγε, ότι ανάμεσα στους απολυμένους είναι και η μουσικός που διάβασε το κείμενο δήλωσης - καταγγελίας του σωματείου των μουσικών, στη διάρκεια συναυλίας της ορχήστρας στο Μέγαρο, αλλά και μουσικός που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις για την αναβάθμιση της ορχήστρας;

Το θέμα των απολύσεων, πάντως, θα είναι το αντικείμενο της τριμερούς συνάντησης (εκπρόσωποι υπουργείου, μουσικών και ΕΡΤ), που έχει οριστεί για σήμερα το πρωί στο υπουργείο Εργασίας, μετά από αίτημα του Σωματείου Εκτάκτων Μουσικών Ορχηστρών της ΕΡΤ. Ας ελπίσουμε ότι η ΕΡΤ θα παραβρεθεί διά των εκπροσώπων της και θα αναλάβει τις ευθύνες της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ