Παρασκευή 20 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Ο αναχρονισμός της μοναρχίας στην Ισπανία πέρασε, χτες, από τον βασιλιά Χουάν Κάρλος στο γιο του Φελίπε Ε', με το λαό της χώρας να βιώνει στο πετσί του τις βαριές συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Ο νέος 46χρονος μονάρχης, που συμμετείχε στην καθιερωμένη τελετή και τις παράτες, παρουσιάζεται ως ο ανανεωτής του θεσμού, που δήθεν θα είναι κοντά στον πολίτη. Ωστόσο όλο και περισσότερο οι εργαζόμενοι εκδηλώνουν τη διάθεσή τους να τελειώνει αυτός ο θεσμός.

BHΡΥΤΟΣ.-- Η διεθνής Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» κατήγγειλε χτες τις κουρδικές αρχές σε τρεις θύλακες της βορειοανατολικής Συρίας για διώξεις πολιτικών αντιπάλων, για αποτυχία στην αντιμετώπιση απαγωγών και δολοφονιών σε περιοχές υπό τον έλεγχο του «Κόμματος Κουρδικής Δημοκρατικής Ενωσης» (KDUP) αλλά και τη στρατολόγηση παιδιών από την ένοπλη πτέρυγα του κόμματος, γνωστή ως «Μονάδες Λαϊκής Προστασίας». Το ίδιο 24ωρο, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεσίρ Αταλάι, ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των Σύρων που φιλοξενούνται σε προσφυγικούς καταυλισμούς και πόλεις στην Τουρκία ανέρχεται πλέον σε 1.050.000 άτομα.

ΚΑΪΡΟ.-- Αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε χτες σε θανατική ποινή τον ηγέτη των «Αδελφών Μουσουλμάνων» Μοχάμεντ Μπάντι και άλλα 13 ανώτερα στελέχη της ισλαμικής οργάνωσης. Είναι η δεύτερη φορά που επιβάλλεται θανατική ποινή στον Μπάντι, από τον περασμένο Απρίλη. Στο μεταξύ, παρατείνεται για τις επόμενες βδομάδες η νοσηλεία του πρώην Προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Καΐρου μετά το κάταγμα που έπαθε, από πέσιμο, στο άνω μέρος του αριστερού μηριαίου οστού.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Ξεκίνησε στη Βουλή της ΠΓΔΜ η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο κυβερνητικό σχήμα της χώρας, μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 27 Απρίλη, με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι να αναφέρει ανάμεσα στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης την οικονομική ανάπτυξη, την ενσωμάτωση στις ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές δομές και την πάταξη της διαφθοράς. Σχετικά με το ζήτημα της αντιπαράθεσης Αθήνας - Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας, ο Γκρούεφσκι ανέφερε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την εξεύρεση λύσης.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Πέθανε, χτες, σε ηλικία 85 ετών στις ΗΠΑ ο Χόρας Σίλβερ, ένας από τους μεγάλους πιανίστες και συνθέτες της τζαζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ