Παρασκευή 20 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
KINA
Ετοιμη «να παράσχει βοήθεια» στο Ιράκ

Παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις ανήσυχη για την ασφάλεια των κινεζικών επιχειρήσεων

ΠΕΚΙΝΟ.--

Σε ετοιμότητα για να διασφαλίσει τα συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων στο Ιράκ βρίσκεται το Πεκίνο, με δεδομένο ότι εκπροσωπεί ορισμένους από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην πετρελαιοφόρα χώρα της Μέσης Ανατολής. Η στάση των κινεζικών εταιρειών στο Ιράκ αποτελεί πλέον καθημερινό θέμα στην ενημέρωση των συντακτών του υπουργείου Εξωτερικών.

Την περασμένη εβδομάδα, η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χούα Τσανυίνγκ είχε δηλώσει πως «η Κίνα παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Ιράκ» και πως «θα προχωρήσουμε σε κάθε απαραίτητο βήμα, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και τα νόμιμα δικαιώματα των κινεζικών επιχειρήσεων, οργανισμών και εργαζομένων στο Ιράκ». Χτες, η ίδια σημείωσε: «Η τρομοκρατία αποτελεί κοινή απειλή που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες και η διεθνής κοινότητα έχει μια κοινή ευθύνη να την καταπολεμήσει, αλλά και κοινό συμφέρον να διατηρήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στο Ιράκ και θα έπρεπε να παράσχει βοήθεια και στήριξη στο Ιράκ για την ανοικοδόμηση του Ιράκ και την πάλη ενάντια στην τρομοκρατία».

«Η Κίνα επιθυμεί να συνεχίσει να παράσχει όποια βοήθεια μπορεί, σε συμφωνία με τις τρέχουσες ανάγκες του Ιράκ για την ανοικοδόμησή του και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» πρόσθεσε, αρνούμενη να σχολιάσει αν το Ιράκ έχει υποβάλλει κάποιο συγκεκριμένο αίτημα. «Οσον αφορά το αν θα γίνει στρατιωτική επέμβαση, θα παράσχουμε όποια βοήθεια μπορούμε σύμφωνα με την κατάστασή μας, σε συμφωνία με την κατάσταση και τις αρχές που πάντα υποστηρίζαμε», επισήμανε, χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.

Προβάδισμα για τα κινεζικά κεφάλαια

Στο Ιράκ δραστηριοποιούνται σήμερα οι κινεζικές «κρατικές» εταιρείες CNPC, CNOOC, Petrochina και Sinopec (που επιχειρεί σε ενεργειακά «οικόπεδα» του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν), που συνολικά -σύμφωνα με το Ρόιτερς- ελέγχουν πάνω από το 1/5 των έργων γεώτρησης πετρελαίου στο Ιράκ. Μάλιστα, η ίδια πηγή σημειώνει ότι η Petrochina ήταν η πρώτη ξένη εταιρεία η οποία υπέγραψε συμβόλαιο για άντληση ιρακινού πετρελαίου μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, προς... μεγάλη απογοήτευση φυσικά των ΗΠΑ που είχαν πρωτοστατήσει στη στρατιωτική επιχείρηση του 2003.

Στον ασιατικό Τύπο, ήδη έχει ξεκινήσει συζήτηση για τη στάση που εξετάζει να κρατήσει η Κίνα. «Η κρίση στο Ιράκ δοκιμάζει την εξωτερική πολιτική της Κίνας» σημείωνε την Τετάρτη η εφημερίδα «The Diplomat», σχολιάζοντας ότι «η ανησυχία της Κίνας για την ασφάλεια έχει αυξηθεί μαζί με τις επενδύσεις της παγκοσμίως». Η εφημερίδα σημείωνε ότι η Κίνα προμηθεύεται καθημερινά από το Ιράκ 1,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, όταν η συνολική παραγωγή είναι 3,4 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα. Το προβάδισμα των κινεζικών εταιρειών κάνει πολλούς αναλυτές να εκτιμούν χαρακτηριστικά ότι «η Κίνα κέρδισε τον πόλεμο του Ιράκ». Ετσι, «το Πεκίνο πρέπει να αποφασίσει πώς θα απαντήσει» συμπληρώνουν οι αναλυτές, εξηγώντας ότι πρέπει να διαλέξει αν θα συνεχίσει να υιοθετεί τη στάση της «μη ανάμειξης σε υποθέσεις άλλων».

Ανήσυχα τα ενεργειακά μονοπώλια

Πάντως, την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι η Petrochina απομάκρυνε κάποιο από το προσωπικό της που χαρακτήρισε «μη ουσιαστικό».

Την ίδια επιλογή φαίνεται ότι κάνουν μια σειρά ενεργειακοί κολοσσοί που επιχειρούν στο Ιράκ: το Ρόιτερς μετέδιδε πως η βρετανική BP και η αμερικανική Exxon απομάκρυναν εργαζομένους τους, όπως έκανε και η ιαπωνική Japanex. Αντίστοιχα, η μαλαισιανή Petronas μετέφερε 28 από τους 166 εργαζομένους της στο Ντουμπάι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ