Σάββατο 21 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ»
Συνεχίζονται οι εκπαιδεύσεις στα πρότυπα του ΝΑΤΟ

Στιγμιότυπο από πρόσφατη άσκηση ...«υποστήριξης της ειρήνης» στο «Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης» στο Κιλκίς
Στιγμιότυπο από πρόσφατη άσκηση ...«υποστήριξης της ειρήνης» στο «Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης» στο Κιλκίς
Αλλο ένα ΝΑΤΟικό σχολείο ολοκληρώθηκε χθες στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του «Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης» (ΠΚΕΕΥΕ) στο Κιλκίς. Πρόκειται για το «Σχολείο Ορολογίας ΝΑΤΟ» που εντάσσεται στην εντατική εκπαίδευση στελεχών για τις επιχειρήσεις και αποστολές της λυκοσυμμαχίας όπου Γης.

Το ΠΚΕΕΥΕ ιδρύθηκε το 1998 ως Οργανική Μονάδα του ΓΕΕΘΑ και η λειτουργία του εντάσσεται στην προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή. Αποτελεί ένα από τα 26 διεθνώς αναγνωρισμένα Κέντρα Εκπαίδευσης των λεγόμενων ειρηνευτικών επιχειρήσεων, όπως προσχηματικά χαρακτηρίζονται τις περισσότερες φορές οι πολύμορφες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η επιβολή παρουσίας στρατιωτικών στελεχών ως «παρατηρητών» σε συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις που τα ίδια τα ιμπεριαλιστικά κέντρα υποδαύλισαν για προώθηση θέσεων και συμφερόντων τους. Εχει αναγνωριστεί από το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ για διεξαγωγή Σχολείων παρατηρητών που μετέχουν σε αποστολές τους.

Στο συγκεκριμένο «Σχολείο» μετείχαν 32 εκπαιδευόμενοι από 9 διαφορετικές χώρες (Κίνα, Αίγυπτο, Γαλλία, Γερμανία, Ιορδανία, Μαρόκο, Ισπανία, Σουηδία και Ελλάδα) και παρακολούθησαν συνολικά 26 εκπαιδευτικές περιόδους ακαδημαϊκής εκπαίδευσης σχετικά με θέματα Ορολογίας ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ ήδη το ΠΚΕΕΥΕ διαφημίζει την επόμενη τέτοια εκπαιδευτική διαδικασία του, το «Πολυεθνικό Σχολείο Εκπροσώπων Τύπου» που ξεκινά στις 22 Σεπτέμβρη, με στόχο την «παροχή των απαιτούμενων γνώσεων στους σπουδαστές σχετικά με την πολιτική δημοσίων σχέσεων του ΝΑΤΟ, τις ευθύνες, αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του Αξιωματικού Εκπροσώπου Τύπου».

Ως «αντικείμενα εκπαιδεύσεως» έχουν οριστεί μεταξύ άλλων: Η πολιτική του ΝΑΤΟ για την Εκπροσώπηση Τύπου. Χρήσιμες ικανότητες ενός Αξιωματικού Εκπρόσωπου Τύπου (ΑΕΤ). Εμπειρίες ΑΕΤ από αποστολές. Εκπροσώπηση Τύπου και Πολιτικοστρατιωτική Συνεργασία. Κατανόηση των ΜΜΕ. Εκπαίδευση Συνέντευξης.

Συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση στη ΣΕΘΑ

Την ίδια ώρα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η είδηση ότι αρχές του μήνα επισκέφθηκε τη Σχολή Εθνικής Αμυνας (ΣΕΘΑ) ο πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και «συνεκδότης» της «Ελευθεροτυπίας» Χάρης Οικονομόπουλος, ο οποίος έκανε ομιλία στους σπουδαστές με θέμα «Η αναθεώρηση του Συντάγματος, αναγκαιότητα εκσυχρονισμού, εξέλιξη, προοπτικές».

Το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης έρχεται όλο και πιο έντονα ως ζητούμενο αστικών επιτελείων προκειμένου να κατοχυρωθεί η εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου στις σύγχρονες συνθήκες, γεγονός που αντανακλάται και στις πρόσφατες πρωτοβουλίες της ΝΔ για άνοιγμα της σχετικής συζήτησης από το φθινόπωρο. Σε αυτό το πλαίσιο, η συγκεκριμένη κίνηση στη ΣΕΘΑ φαίνεται ότι εντάσσεται στη συνολικότερη προετοιμασία εδάφους, σε μια σειρά κομβικά τμήματα του αστικού κράτους και σε στελέχη του σε κρίσιμα πόστα.

Θυμίζουμε ότι η ΣΕΘΑ αποτελεί το τελευταίο και υψηλότερο επίπεδο ακαδημαϊκής εκπαίδευσης των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και του πολιτικού προσωπικού ανώτερης βαθμίδας, καθώς και στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος, υπουργείων, δημοσίων οργανισμών και λοιπών φορέων, παρέχοντας ακαδημαϊκή γνώση στον ευρύτερο τομέα των Στρατηγικών Σπουδών. Επιπλέον, η Σχολή λειτουργεί και ως επιστημονικός φορέας στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων για θέματα Αμυντικής Πολιτικής και Εθνικής Στρατηγικής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατάρτιση πάνω στις «προκλήσεις» και τις «ευκαιρίες» του κεφαλαίου (2015-12-12 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε άλλο ένα σχολείο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ (2015-03-25 00:00:00.0)
Νέα εκπαίδευση για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ (2015-01-27 00:00:00.0)
Μεταπτυχιακή εκπαίδευση στελεχών για ενίσχυση της «στρατιωτικής διπλωματίας» (2014-11-08 00:00:00.0)
Στη Σχολή Εθνικής Αμυνας ο Αμερικανός πρέσβης (2014-02-28 00:00:00.0)
Στόχος η διεύθυνση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων όπου Γης (2014-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ