Σάββατο 21 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΑΡ
Διευρύνεται το εσωκομματικό «ρήγμα»

Με το ένα πόδι εκτός της ΔΗΜΑΡ βρίσκεται η μειοψηφούσα «Μεταρρυθμιστική Τάση», σε σύσκεψη της οποίας το βράδυ της Πέμπτης αποφασίστηκε να απέχουν από κάθε προσυνεδριακή διαδικασία κι απ' το ίδιο το Συνέδριο του φθινοπώρου.

Στη συνεδρίαση της ΚΕ, που αρχίζει σήμερα, ο Σπ. Λυκούδης αναμένεται να καταθέσει κείμενο τεκμηρίωσης αυτής τους της θέσης και στη συνέχεια το πιθανότερο είναι να αποχωρήσουν κι απ' τις εργασίες της ΚΕ. Αγνωστη, ωστόσο, παραμένει η παραπέρα πορεία τους που είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, λένε στελέχη της τάσης, τα οποία σχολιάζουν με προβληματισμό ότι δεν υπάρχουν «πόρτες» να χτυπήσουν, αν αποχωρήσουν απ' τη ΔΗΜΑΡ και ούτε λόγος για τη δημιουργία ενός ακόμη κόμματος.

Στο μεταξύ, χτες, οι πέντε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Δ. Αναγνωστάκης, Γ. Κυρίτσης, Γ. Πανούσης, Νίκη Φούντα και Θ. Ψύρρας κατέθεσαν νέο κείμενο για την «επανεκκίνηση», όπως γράφουν, του κόμματος, η οποία προϋποθέτει, όπως αναφέρουν: «Αρχές διαφάνειας, συλλογικότητας, συνδιαμόρφωσης των αποφάσεων», υλοποίηση «πολιτικών και πράξεων που συγκρούονται με τα κατεστημένα συμφέροντα», παρουσία στο δημόσιο χώρο «μακριά από πελατειασμούς, αναξιοκρατία, διαφθορά», κόμμα «μεταρρυθμιστικό / υπεύθυνο / υπόλογο» που «οφείλει να λαμβάνει υπόψη το εθνικό και δημόσιο συμφέρον, να προβάλλει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα», «ανοικτό», «ευρωπαϊκό» με «σταθερή δομή και λειτουργία, ιεραρχία, ηγετική ομάδα και σαφείς αρμοδιότητες», μη εξαρτημένο, με πλήρη διαφάνεια «ως προς τα οικονομικά, τους χρηματοδότες, τη διαχείριση, αλλά και τις σχέσεις με τα κέντρα εξουσίας».

Ανοιχτή επιστολή αποχώρησης απ' τη ΔΗΜΑΡ έστειλαν χτες και τρία στελέχη της, η Κατερίνα Μέγα, μέλος της ΚΕ, ο Γ. Καλαφάτης, γραμματέας της Νομαρχιακής Δυτικής Αττικής και ο Δ. Αμανατίδης, γραμματέας της Νομαρχιακής Βόρειας Αττικής, χρεώνοντας στην πλειοψηφία άρνηση να συνδράμει χωρίς προαπαιτούμενα «στη δημιουργία ενός φορέα της Κεντροαριστεράς, σταθερά προσανατολισμένου στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας». Καταγγέλλουν προσχηματικές διαδικασίες, αφού, όπως λένε, οι αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί και αφορούν σε επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και «προφανή έλλειψη ενδιαφέροντος για τη γνώμη και τις θέσεις στελεχών και μελών που δεν ταυτίζονται με την ηγετική ομάδα», όπως και «διάθεση της πλειοψηφίας του κόμματος να αποκλείσει εκ προοιμίου τη δυνατότητα διατύπωσης εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης από την ενωμένη Κεντροαριστερά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακοινώθηκε η συνεργασία Θεοδωράκη - Λυκούδη (2014-12-25 00:00:00.0)
Κορυφώνεται η εσωκομματική αντιπαράθεση (2014-06-20 00:00:00.0)
Διεργασίες για τον προσανατολισμό των συμμαχιών (2014-06-04 00:00:00.0)
Δεν κρύβεται η αγωνία τους για τη σταθερότητα του συστήματος (2014-02-27 00:00:00.0)
Διαγωνίζονται για την πρωτοκαθεδρία στην «κεντροαριστερά» (2013-10-25 00:00:00.0)
Τακτικισμοί για την αναμόρφωση του συστήματος (2012-12-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ