Τρίτη 24 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζονται οι εξορμήσεις για το Διήμερο στο ΦΙΞ

Στους μετανάστες που εργάζονται στον κλάδο του επισιτισμού - τουρισμού απευθύνονται, μεταξύ άλλων, οι Κομματικές Οργανώσεις

Κάλεσμα συμμετοχής στις εκδηλώσεις του πολιτικού - πολιτιστικού Διημέρου, την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Ιούνη, στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια, απευθύνει σε Ελληνες και μετανάστες εργαζομένους η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ. Οι εξορμήσεις για την προετοιμασία του συνεχίζονται καθημερινά, με έμφαση σε χώρους δουλειάς όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός μεταναστών.

Αντίστοιχη προσπάθεια κάνουν οι Κομματικές Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό. Στους χώρους των ξενοδοχείων απασχολούνται μετανάστες ως εργάτες γενικών καθηκόντων, ενώ πολλές μετανάστριες εργάζονται ως καμαριέρες. Μάλιστα, οι μετανάστες κυριαρχούν στους εργαζόμενους που δουλεύουν ως «έξτρα», δηλαδή με συμβάσεις ακόμα και μιας μέρας, με τις οποίες οι επιχειρήσεις καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες τους για προσωπικό κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν.

Για τις συνθήκες δουλειάς και την προσπάθεια των κομμουνιστών να παρέμβουν μιλά ο Βαγγέλης Καραντζάς, στέλεχος του ΚΚΕ στον κλάδο του τουρισμού και πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν». Οπως επισημαίνει, η δουλειά της καμαριέρας είναι δύσκολη για όλες τις εργαζόμενες. Μυοσκελετικά προβλήματα, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, προβλήματα στη μέση τείνουν να αποτελούν κανόνα για τις περισσότερες.

Οσον αφορά όμως τις μετανάστριες, η επιβάρυνσή τους γίνεται μεγαλύτερη λόγω των εργασιακών σχέσεων με τις οποίες απασχολούνται. Οπως εξηγεί, σε ένα ξενοδοχείο μπορεί να αναλογούν σε κάθε καμαριέρα 14 δωμάτια, όμως αυτή η αναλογία δεν ισχύει για τις «έξτρα» εργαζόμενες. Αυτές στην πράξη επιβαρύνονται με μεγαλύτερο φόρτο εργασίας, που ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να φτάνει τα 18, ακόμα και τα 20 δωμάτια.

Προσθέτει πως στις περιπτώσεις που οι εργαζόμενες κάνουν το βήμα και στρέφονται στο σωματείο, αυτό αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να βάλει φρένο στην εντατικοποίηση. Ο φόβος και η ανασφάλεια των μεταναστών εργαζομένων είναι εντονότερα, καθώς μπορούν να βρεθούν από τη μια μέρα στην άλλη χωρίς δουλειά. Ετσι, η επαφή με τους με το σωματείο γίνεται πιο δύσκολη.

Ο Β. Καραντζάς τονίζει πως η προσπάθεια οργάνωσης στο επιχειρησιακό και στο κλαδικό συνδικάτο είναι διαρκής και έχει σημαντικά αποτελέσματα, παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες. Το βάρος της παρέμβασης των κομμουνιστών, όπως σημειώνει, πέφτει στην προσπάθεια Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι σε κάθε χώρο δουλειάς να συνειδητοποιούν ότι έχουν κοινά προβλήματα και αντίπαλο, να μην αισθάνεται κανένας μόνος απέναντι στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, να επιλέγουν όλο και περισσότεροι το δρόμο της συλλογικής πάλης και διεκδίκησης.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει και το Διήμερο της ΚΟ Αττικής με τις εκδηλώσεις του. Αυτό το μήνυμα στέλνει με το φετινό του σύνθημα: «Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι, ενώνουμε τη δύναμή μας κατά της ταξικής αδικίας, του φασισμού και του πολέμου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ