Τρίτη 24 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΕΛΛΑ - ΗΜΑΘΙΑ
Το ΚΚΕ στο πλευρό των αγροτών που έπληξε η χαλαζόπτωση

Περιοδεία του Σωτήρη Ζαριανόπουλου, ευρωβουλευτή του Κόμματος, σε χωριά της περιοχής

Με τους αγρότες στο χωριό Παλατίτσια
Με τους αγρότες στο χωριό Παλατίτσια
Η μία μετά την άλλη, τσακίζονται από το χαλάζι οι καλλιέργειες στη Μακεδονία, με τους αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση, αφού θα υποστούν, για άλλη μια χρονιά, τεράστια απώλεια στο εισόδημά τους. Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που έχουν προκληθεί σε Πέλλα, Ημαθία, Σέρρες, Καβάλα και Κοζάνη.

Οι χαλαζοπτώσεις των τελευταίων ημερών ήρθαν να προστεθούν στις παρατεταμένες βροχοπτώσεις και τις ανεμοθύελλες που προηγήθηκαν, προκαλώντας μειωμένη παραγωγή (ακαρπία).

Την Κυριακή, αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή Σωτήρη Ζαριανόπουλο, περιόδευσε σε χωριά που επλήγησαν, στην Πέλλα και την Ημαθία. Στα χωράφια που επισκέφτηκε, διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής.

Ειδικότερα: Στην Πέλλα, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφθηκε τα Καλύβια Σκύδρας, όπου ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό για τις ζημιές τόσο στην περιοχή της Σκύδρας, όσο και στα γειτονικά χωριά Λιποχώρι, Καλή, Πετριά, Πλεύρωμα, κ.λπ.

Στην Ημαθία, επισκέφτηκε τα Παλατίτσια, που ήταν στο επίκεντρο της μεγάλης χαλαζόπτωσης στις 16 Ιούνη. Μίλησε με αγρότες της περιοχής και ενημερώθηκε για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε Μελίκη, Βεργίνα, Νεόκαστρο, Αγκαθιά σε όλες τις καλλιέργειες (ροδάκινα, νεκταρίνια, ακτινίδια, βερίκοκα, ηλιόσπορους, καπνά, καλαμπόκια), σε έκταση 15.000 στρεμμάτων.

Εγκαταλειμμένοι οι παραγωγοί

Σε καλλιέργειες της Ημαθίας που επλήγησαν από το χαλάζι
Σε καλλιέργειες της Ημαθίας που επλήγησαν από το χαλάζι
Η εικόνα στον κάμπο μαρτυράει την ολική καταστροφή στις καλλιέργειες, αλλά και τη ζημιά που έχει υποστεί το φυτικό κεφάλαιο, δηλαδή τα ίδια τα δένδρα, με αποτέλεσμα να έχει υπονομευτεί σημαντικά η παραγωγική τους δυνατότητα και για τις επόμενες χρονιές.

Οργισμένοι είναι οι αγρότες που, για άλλη μια φορά, εγκαταλείφθηκαν από την πολιτεία και βρέθηκαν απροστάτευτοι απέναντι στα καιρικά φαινόμενα. Ακόμα κι αν, όπως λένε οι ίδιοι, δεν μπορούσαν να γλιτώσουν από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις, τουλάχιστον θα μπορούσαν να σωθούν από το χαλάζι.

Ομως, αδικαιολόγητα ο ΕΛΓΑ δεν έβαλε έγκαιρα σε εφαρμογή την εναέρια αντιχαλαζική προστασία, που θα μπορούσε να προστατεύσει καλλιεργούμενες εκτάσεις περίπου 5,2 εκατ. στρεμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία. Η σχετική σύμβαση (πενταετούς διάρκειας και κόστους 17 εκ. ευρώ) ανανεώθηκε με 9 μήνες καθυστέρηση και προβλέπεται να μπει σε εφαρμογή ...λίγο πριν τον ερχόμενο Οκτώβρη!

Οι αγρότες τρέχουν να μαζέψουν τη χαλαζοχτυπημένη παραγωγή από τα δένδρα πριν σαπίσει, μήπως και καταφέρουν να τη δώσουν έστω για χυμοποίηση. Σε κάθε περίπτωση, φοβούνται ότι ο ΕΛΓΑ, που τον χρυσοπληρώνουν με τα τσουχτερά ασφάλιστρα - χαράτσια, δε θα καλύψει το πραγματικό μέγεθος των ζημιών. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν ακόμα εισπράξει τις αποζημιώσεις για τις περσινές καταστροφές στην παραγωγή. Ζητούν δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις και άμεση πληρωμή τους, για την καταστροφή στην παραγωγή, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο. Επίσης, ζητούν να μην πληρώνουν και τα εκτιμητικά, δηλαδή 0,10 λεπτά για κάθε δένδρο που τους χρεώνει ο ΕΛΓΑ για τις εκτιμήσεις των ζημιών.

Κινδυνεύει η επόμενη καλλιεργητική περίοδος

Εισόδημα δεν περιμένουν να βγάλουν ούτε από την παραγωγή που σώθηκε, αφού οι τιμές που δίνουν οι έμποροι είναι εξευτελιστικά χαμηλές, από 20 έως και 30 ή 35 λεπτά το κιλό τα ροδάκινα. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι πέρσι πουλούσαν τα νεκταρίνια 70 λεπτά το κιλό κατά μέσο όρο και φέτος μετά βίας θα πάρουν 30 λεπτά.

Οπως λένε, έφτασαν το 2014 να πουλάνε το προϊόν με τιμές του 1981, ενώ στο μεταξύ έχει εκτοξευθεί στα ύψη το κόστος παραγωγής. Χαρακτηριστικά, είπαν πως για 20 στρέμματα ροδάκινα μέχρι στιγμής, στη μέση της καλλιεργητικής περιόδου, έχουν δαπανήσει 3.200 ευρώ καλλιεργητικά και είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν να τα πάρουν πίσω, πόσο μάλλον να βγάλουν και χρήματα, για να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Πολλοί αγρότες παραδίδουν προϊόντα χωρίς να γνωρίζουν σε τι τιμή θα πληρωθούν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εμπόρου που πήρε βερίκοκα από παραγωγούς στο Μάνδαλο, χωρίς να δώσει τιμή, αν και είναι γνωστό ότι, εξαιτίας της ζημιάς που έχει προκληθεί στην παραγωγή βερίκοκων στην Κόρινθο, υπάρχει έλλειψη του προϊόντος στην αγορά και επόμενα οι έμποροι θα αισχροκερδήσουν.

Ζορισμένοι από κάθε άποψη, οι αγρότες περιέγραψαν τον καθημερινό Γολγοθά που πρέπει να διαβούν. Η Εφορία τούς καλεί να πληρώσουν φόρο για χρήματα (αποζημιώσεις, ή πληρωμές από εμπόρους), που ακόμη δεν έχουν εισπράξει, χαρατσώνονται με δυσβάσταχτα ποσά έως και 200 ευρώ, για να κάνουν τις δηλώσεις καλλιέργειας στον ΟΣΔΕ, μέσω της «Gaia Επιχειρείν», διαδικασία που θα έπρεπε να είναι δωρεάν.

Τα χρέη στις τράπεζες και ειδικότερα στην Πειραιώς, που πήρε την πρώην ΑΤΕ, αυξάνουν και πλέον φοβούνται ότι θα χάσουν τη γη και τα σπίτια τους και θα βρεθούν σαν σύγχρονοι κολίγοι να δουλεύουν σε μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις. Η κατάσταση αυτή έρχεται να μειώσει ακόμη περισσότερο το εισόδημα των αγροτών της περιοχής, που ήδη έχει λεηλατηθεί, εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Σε άλλες περιοχές

Στην Καβάλα, τεραστίων διαστάσεων είναι οι καταστροφές από τις αλλεπάλληλες ισχυρές χαλαζοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή του Δήμου Παγγαίου, την Τετάρτη 18/6/2014 και την Πέμπτη 19/6/2014, στα χωριά Οφρύνιο, Ορφάνι, Γαληψό, Κάριαννη, Ποδοχώρι, Ακροπόταμος, Πλατανότοπος, Φωλιά και την ευρύτερη περιοχή του πρώην Δήμου Ελευθερών. Μάλιστα, η ζημιά σε επιτραπέζιες και οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπελιών, αμυγδαλιές και ελιές είναι ολοσχερής.

Στις Σέρρες, ανυπολόγιστο είναι το μέγεθος της καταστροφής στις καλλιέργειες (σιτάρι, βαμβάκι, καλαμπόκια, ντομάτες, καρπούζια και πεπόνια), από τη σφοδρή χαλαζόπτωση κυρίως στους Δήμους Ν. Ζίχνης, Εμμανουήλ Παππά και Σερρών. Επίσης, περισσότερα από 120.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων έχουν πλημμυρίσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ