Τρίτη 24 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεδρίασε το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας

Η 52η Σύνοδος του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας συγκλήθηκε χτες στο Λουξεμβούργο, στο φόντο ενδοαστικών αντιθέσεων, μονοπωλιακών αιτημάτων για άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας στη μεγάλη τουρκική «αγορά» και έντονων ανησυχιών για διασάλευση των ισορροπιών στη Μέση Ανατολή, λόγω των αναταράξεων σε Ιράκ και Συρία.

Επικεφαλής της ευρωενωσιακής αντιπροσωπείας ήταν ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Συμμετείχαν επίσης ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Fuele και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Cavusoglu. Σύμφωνα με τα επισήμως ανακοινωθέντα, ο Ευ. Βενιζέλος έθεσε, μεταξύ άλλων, «τα ζητήματα του πλήρους σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, στο πλαίσιο της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της ανάγκης σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στις διμερείς σχέσεις».

Συζητήθηκε ακόμα το Κυπριακό, αλλά και το θέμα της «παράνομης μετανάστευσης», όπου ο Ελληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε «στη σημασία της πρόσφατης υπογραφής της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ - Τουρκίας, ζητώντας παράλληλα την ταχύτατη επικύρωση και εφαρμογή της από την τουρκική πλευρά». Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου συζητήθηκαν, τέλος, «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», όπως οι εξελίξεις στη Συρία, στο Ιράκ και στον ευρύτερο αραβικό κόσμο, καθώς και η κατάσταση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση και από κρίσιμα υπουργεία, όπως αυτό της Αμυνας, εκφράζεται ανησυχία ότι οι εξελίξεις στο Ιράκ, σε συνδυασμό με κινήσεις της τουρκικής διπλωματίας και τις συγκρούσεις στο εσωτερικό της τουρκικής αστικής τάξης, μεταξύ των λεγόμενων Κεμαλιστών και της ομάδας Ερντογάν, μπορεί να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση και της Τουρκίας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο μετάθεσης της κρίσης από το εσωτερικό της στο εξωτερικό και αύξηση της έντασης στο Αιγαίο.

Σε αυτό το κλίμα και στο πλαίσιο «τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης, συναντάται σήμερα, στην Κωνσταντινούπολη, με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, πρέσβη Feridun Sinirlioglu.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια και ανταγωνισμοί με φόντο τον σχεδιασμό ΗΠΑ - ΝΑΤΟ (2020-05-06 00:00:00.0)
Σήμερα η συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν - Ροχανί (2017-11-22 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για τις επιδρομές της Τουρκίας (2017-04-27 00:00:00.0)
Πυκνώνουν τα σύννεφα πολέμου (2016-02-20 00:00:00.0)
Νέα σχέδια κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης (2014-10-05 00:00:00.0)
Από ...κοντά την Αγκυρα (2006-04-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ