Πέμπτη 26 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Στην πεπατημένη της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής

Με το νομοθετικό οπλοστάσιο που έχει ήδη ψηφιστεί ή έχει ετοιμαστεί προς ψήφιση από την προηγούμενη ηγεσία και με πυλώνες της πολιτικής του την «αξιολόγηση» και την «επιχειρηματικότητα» προχωρά το υπουργείο Παιδείας, εντείνοντας την επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα.

Κατά τις χτεσινές «προγραμματικές» ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για το πώς θα πορευτεί το επόμενο διάστημα και την επόμενη σχολική/ακαδημαϊκή χρονιά, παρά τις προσπάθειες να καθησυχάσει ότι όλα θα λειτουργήσουν, αυτό που ομολόγησε είναι ότι θα προχωρήσει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις παρά τις αντιδράσεις. Ετσι, μέσα στο καλοκαίρι, πιθανά τον Αύγουστο, θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή που συρρικνώνει και αποδυναμώνει περαιτέρω τις δημόσιες δομές της με σημαία την «ένταξη» των παιδιών στα γενικά σχολεία, οδηγεί στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών της. Μέσα στον Ιούλη θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο που υποτάσσει την έρευνα στην παραγωγή εμπορεύσιμων αγαθών για να κερδοσκοπούν τα μονοπώλια, την απομακρύνει κι άλλο από την ικανοποίηση των πραγματικών διευρυμένων αναγκών του λαού.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε χτες στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, με την ηγεσία του υπουργείου να καλεί τα Ιδρύματα να φτιάξουν τμήματα για ξενόγλωσσους φοιτητές επί πληρωμή, ενισχύοντας την επιχειρηματική λειτουργία τους. Μέτρα για τις μετεγγραφές φοιτητών εξήγγειλε για μέσα στο καλοκαίρι ο Α. Λοβέρδος, κάνοντας λόγο για διεύρυνση των κριτηρίων για τις μετεγγραφές, με το εισόδημα να μην αντιμετωπίζεται φορολογικά αλλά με βάση τις ανάγκες της οικογένειας. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, την τελική απόφαση θα έχουν τα Ιδρύματα. Ηδη, πάντως, έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις από πλευράς διοικήσεων των ΑΕΙ για διεύρυνση των μετεγγραφών, κάνοντας λόγο για «υπερφόρτωση» των κεντρικών ιδρυμάτων.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, που το υπουργείο παραδέχεται μέσα από τις εξαγγελίες του για τις μετεγγραφές τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά λαϊκών οικογενειών να σπουδάσουν, εμφανίζεται αποφασισμένο να προχωρήσει από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά σε διαγραφή των φοιτητών από τα μητρώα των σχολών που έχουν ξεπεράσει τα προβλεπόμενα έτη φοίτησης. Ο Α. Λοβέρδος δήλωσε ότι γραμμή, απόφαση και λογική του υπουργείου είναι η εφαρμογή του νόμου.

Κατά των «κλειστών ιδρυμάτων» τάχθηκε ο υπουργός Παιδείας αποκόβοντας τις κινητοποιήσεις από την πολιτική που τις πυροδοτεί. Για το θέμα των διοικητικών υπαλλήλων σημείωσε ότι η διαδικασία της κινητικότητας προχωρά κανονικά, ότι οι διοικητικές ανάγκες των Πανεπιστημίων θα αξιολογηθούν και αν χρειαστεί θα υπάρξει νέα προκήρυξη θέσεων τον Αύγουστο. Στο μεταξύ χτες, η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών, με αφορμή δημοσιεύματα περί κατάληψης των κτιρίων του Ε.Μ. Πολυτεχνείου από διοικητικούς υπαλλήλους του, παρήγγειλε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς διερεύνηση της βασιμότητας των καταγγελλομένων.

Εμμονή στην αξιολόγηση

Την πίστη της στην αξιολόγηση εξέφρασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, εμφανίζοντάς την σαν απαραίτητη, έχοντας ήδη ανακοινώσει και στα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών ότι δεν πρόκειται η διαδικασία να παγώσει. Και βέβαια η αξιολόγηση είναι χρήσιμη για όποιον υπηρετεί και στηρίζει αυτήν την πολιτική, καθώς αποτελεί «πολύτιμο» εργαλείο για την εφαρμογή της, εισάγει τον αυταρχικό κρατικό έλεγχο με δείκτες και κριτήρια που μετρούν κατά πόσον αυτή η πολιτική επιβάλλεται και υποτάσσουν σε αυτή σχολεία και εκπαιδευτικούς. Ετσι, από πλευράς υπουργείου Παιδείας επελέγη να γίνει αναφορά σε περιπτώσεις εκπαιδευτικών που ζητούν να αξιολογηθούν και όχι στην εκφρασμένη πολύμορφα απόρριψη της από την μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου.

Σε ό,τι αφορά την «τράπεζα θεμάτων», το υπουργείο Παιδείας μίλησε για συνέχιση της εφαρμογής της και εμπλουτισμό της με θέματα και της Β' Λυκείου από το Σεπτέμβρη. Σε ό,τι αφορά τη φετινή εφαρμογή της στην Α' Λυκείου, το υπουργείο επιφυλάσσεται να συγκεντρώσει στοιχεία για τις επιδόσεις των μαθητών και για μια ακόμα φορά άφησε ανοιχτό το ζήτημα για παρεμβάσεις, χωρίς να ανακοινώνει κάτι συγκεκριμένο.

Κατά τη χτεσινή παρουσίαση των προτεραιοτήτων του υπουργείου, μεταξύ άλλων, ακούστηκαν ανέξοδες υποσχέσεις για: Στήριξη του σχολικού αθλητισμού, των μουσικών σχολείων, για έγκαιρο εξοπλισμό και παρακολούθηση των αναγκών των σχολείων, ενώ όπως ανέφερε ο υφυπουργός Α. Δερμεντζόγλου θα υπάρξει και πολιτιστική παρέμβαση στα σχολεία με χορηγούς οι οποίοι για το υπουργείο «δεν είναι ταμπού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ