Πέμπτη 26 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΑΪΠΕΪ.-- Ο πιο υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος που έχει βρεθεί ποτέ στην Ταϊβάν έφτασε χτες στο νησί, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης κι ενώ τους τελευταίους μήνες ενισχύονται οι προσπάθειες για σύσφιξη των διμερών σχέσεων, ώστε να ενισχυθούν οι εκατέρωθεν επενδύσεις. Μετά την άφιξη στην Ταϊπέι του Ζανγκ Ζιγιούν, διευθυντή με βαθμό υπουργού του Γραφείου Υποθέσεων της Ταϊβάν στο Πεκίνο, οι αρχές της Ταϊβάν βρίσκονταν σε επιφυλακή καθώς έχουν αυξηθεί τα «επεισόδια» μεταξύ υποστηρικτών της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν και υποστηρικτών της ένωσης με την Κίνα.

ΡΩΜΗ.-- Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία μεταξύ της ιταλικής «Αλιτάλια» και της «Ετιχαντ» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με την οποία η δεύτερη αποκτά το 49% της πρώτης. Τα πρακτορεία μετέδιδαν ότι η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από την ιταλική δημόσια αρχή «κατά των τραστ» αλλά και ότι από τις Βρυξέλλες προβάλλονταν ισχυρισμοί ότι βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας η «Ετιχαντ» δεν μπορεί να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο. Ωστόσο, όλα αυτά αφορούν πλευρές ανταγωνισμών για την πίτα των «αερομεταφορών» στην Ιταλία, ενώ από την άλλη πλευρά θεωρούνται δεδομένες οι μαζικές απολύσεις (πάνω από 2.000) εργαζομένων στο όνομα της «αποκατάστασης» του ανταγωνισμού της εταιρείας.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Την έντονη αντίδραση των αρχών της ΛΔ Κορέας προκάλεσε χολιγουντιανή κωμωδία με θέμα μια συνωμοσία σε βάρος του ηγέτη της Κιμ Γιονγκ - Ουν. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, η Πιονγιάνγκ χαρακτήρισε την ταινία «τρομοκρατική ενέργεια» και απείλησε με σκληρά αντίποινα, αν αυτή τελικά προβληθεί στις αμερικανικές αίθουσες. Αντίστοιχη παραγωγή είχε ετοιμαστεί στο Χόλιγουντ και το 2004, όταν στην κωμωδία «Team America» ο πατέρας του Κιμ Γιονγκ-Ουν Κιμ Γιονγκ-ιλ παρουσιαζόταν ως ένας συμπλεγματικός και απομονωμένος δεσπότης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ο Κινέζος εκατομμυριούχος Τσεν Γκουανγκμπιάο ανακοίνωσε χτες πως θα παραθέσει πολυτελές γεύμα σε 250 άστεγους του Μανχάταν στη Ν. Υόρκη, δίνοντας προσωπική επιταγή 300 δολαρίων σε καθέναν για να αποδείξει πως δεν έχει ξεχάσει τη φτωχική καταγωγή του...

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Το ρουμανικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε χτες πολιτική διακήρυξη με αίτημα την παραίτηση του Προέδρου της χώρας, Τραϊάν Μπασέσκου, λόγω της εμπλοκής του αδελφού του, Μιρσέα Μπασέσκου, σε υπόθεση δωροληψίας 250.000 δολαρίων από μέλος του οργανωμένου εγκλήματος, προκειμένου να πετύχει μείωση της ποινής ενός κατάδικου. Ο Μ. Μπασέσκου συνελήφθη την περασμένη βδομάδα με τις κατηγορίες της δωροληψίας και διαφθοράς.

ΣΑΝΑΑ.-- Δεκατρείς άμαχοι, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά και δύο γυναίκες, σκοτώθηκαν σε σφοδρές μάχες που σημειώθηκαν τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη στην πόλη Αμράν, στα βόρεια της Σαναά. Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, όλα τα θύματα σκοτώθηκαν στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών μεταξύ του στρατού και Σιιτών αντικυβερνητικών ενόπλων (γνωστοί ως Χούτι) στα βορειοδυτικά της πόλης.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Απόφαση για διεξαγωγή των επόμενων βουλευτικών εκλογών στην Τυνησία στις 26 Οκτώβρη και των προεδρικών στις 23 Νοέμβρη πήρε χτες η Συνταγματική Εθνοσυνέλευση της χώρας με 125 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 17 αποχές.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Βρετανός παραπληγικός Πολ Λαμπ και η Βρετανή Τζέιν Νίκλινσον, χήρα ενός ασθενή με σύνδρομο εγκλεισμού (LIS), έχασαν χτες τη δικαστική μάχη που έδιναν στη Βρετανία για το δικαίωμα των ασθενών στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Οι δικαστές του βρετανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου, με ψήφους 7 έναντι 2, απέρριψαν την προσφυγή τους, με την οποία ζητούσαν να αλλάξει ο νόμος του 1961 που αφορά στην αυτοκτονία και καθιστά ποινικά υπεύθυνους όσους βοηθούν άλλους ανθρώπους να τερματίσουν τη ζωή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ