Πέμπτη 26 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΕ - ΗΠΑ ΓΙΑ «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ»
Σύσφιξη «διατλαντικών δεσμών» στο όνομα της «τρομοκρατίας»

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η ενίσχυση του φακελώματος που συντελείται μέσω της ανταλλαγής πλήθους προσωπικών δεδομένων επιβατών υπερατλαντικών πτήσεων

«Προχωράμε μαζί στη σύσφιξη των διατλαντικών δεσμών»: Η φράση αυτή του γενικού εισαγγελέα των ΗΠΑ, Ε. Χόλντερ έδωσε το «στίγμα» της χτεσινής υπουργικής συνάντησης ΕΕ - ΗΠΑ για θέματα «Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων», που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ στο Ιράκ τις προηγούμενες μέρες προωθήθηκαν οι σουνίτες «τζιχαντιστές», οι οποίοι είχαν στηριχθεί πολύμορφα από τις ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για την επέμβασή τους στη Συρία και στις γραμμές των οποίων όπως αποκαλύπτεται δρουν «μαχητές» από διάφορες χώρες, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη χτεσινή υπουργική συνάντηση ΕΕ - ΗΠΑ, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Β. Κικίλιας, ανέφερε ότι ανταλλάχτηκαν απόψεις για την πρόληψη «της ριζοσπαστικοποίησης και της στρατολόγησης τρομοκρατών, καθώς και για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού (...) Είμαστε πρόθυμοι για στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ, μέσω ενίσχυσης του διαλόγου μας και βελτίωσης της ανταλλαγής πληροφοριών».

Για το θέμα αυτό, ο υφυπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Α. Μαγιόρκας, είπε πως θα αξιοποιηθούν όλα τα διοικητικά εργαλεία, όπως και αυτά επιβολής του νόμου για την «ανακοπή της ροής αυτών των μαχητών».

Αλλωστε, όπως τόνισε ο Ε. Χόλντερ, αυτά τα θέματα αντιμετωπίζονται και με τις συμφωνίες αμοιβαίας δικαστικής και αστυνομικής συνδρομής ΕΕ - ΗΠΑ, όπως και με αυτές που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τις ΗΠΑ, οι οποίες στο όνομα της «τρομοκρατίας», διαμορφώνουν ένα πλέγμα καταστολής που μπορεί να αξιοποιηθεί σε βάρος των λαών. Οι συμφωνίες αυτές προβλέπουν συνεργασία στην πρόληψη, καταστολή, διερεύνηση, εξιχνίαση και διαλεύκανση εγκλημάτων. Συντονισμό αστυνομικών ενεργειών για την πραγματοποίηση κοινών ερευνών, προετοιμασία και υιοθέτηση κοινών μέτρων σε ειδικές περιπτώσεις επιχειρήσεων και έρευνας. Ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και η ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα αρχεία των ονομάτων επιβατών αεροπορικών πτήσεων. Είναι γνωστό πως η συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ επιτρέπει στην αμερικανική Υπηρεσία Συνοριακού Ελέγχου και Τελωνείων (CBP), αλλά και σ' άλλες αρχές (σ.σ.: η CBP είναι τρόπον τινά «θυγατρική» της CIA), να έχουν άμεση και ανεξέλεγκτη πρόσβαση στα ηλεκτρονικά αρχεία των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική υπηρεσία τελωνείων έχει πρόσβαση σε 34 πεδία του «μητρώου επιβάτη» (γνωστό ως PNR), μεταξύ των οποίων είναι: Η ημερομηνία κράτησης της πτήσης, η ημερομηνία της πτήσης, το ονοματεπώνυμο, ο αριθμός της θέσης, η διεύθυνση του επιβάτη, τα τηλέφωνα και τα e-mail του, κάθε μορφής πληροφόρηση για τον τρόπο πληρωμής (αριθμός πιστωτικής κάρτας), πληροφορίες για τα «μίλια πτήσης» που έχει συγκεντρώσει, ο ταξιδιωτικός του πράκτορας, το αν πρόκειται για απλό ή μετ' επιστροφής εισιτήριο και η ημερομηνία έκδοσής του...

Τα στοιχεία συλλέγονται μέσα από το σύστημα κράτησης θέσεων των αεροπορικών εταιρειών. Η ροή τους προς τις ΗΠΑ γίνεται το αργότερο 72 ώρες πριν από την αναχώρηση του αεροσκάφους. Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ «αξιολογούν» τα παρεχόμενα στοιχεία, στη διάρκεια της πτήσης από την Ευρώπη προς τη χώρα τους, ώστε να έχουν σχηματίσει «γνώμη» για τον κάθε επιβάτη, με την προσγείωση του αεροσκάφους σε αμερικανικό έδαφος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ