Πέμπτη 26 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Τερματισμός απεργίας πείνας

TEΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Οι ισραηλινές Αρχές αναγκάστηκαν χτες να καταλήξουν σε συμφωνία με τους εκπροσώπους δεκάδων Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων που πραγματοποίησαν επί 63 μέρες απεργία πείνας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον επί μήνες εγκλεισμό τους στις ισραηλινές φυλακές τελώντας υπό τη λεγόμενη «διοικητική κράτηση», δίχως δηλαδή απαγγελία κατηγοριών και δίκη, σε άσχημες συνθήκες.

Οι 63 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σταμάτησαν την απεργία πείνας αμέσως μετά από την επίτευξη της συμφωνίας, αν και βασικά στοιχεία της δεν έγιναν άμεσα γνωστά.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές Αρχές και ειδησεογραφικά πρακτορεία, σε σύνολο περίπου 5.000 Παλαιστίνιων κρατουμένων, περίπου 500 Παλαιστίνιοι (σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι τουλάχιστον 300 που συνελήφθησαν το τελευταίο δεκαήμερο) τελούν υπό καθεστώς «διοικητικής κράτησης». Μάλιστα, η αυταρχική κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει επόμενες απεργίες πείνας, επιδιώκει την υιοθέτηση νόμου που θα επιτρέπει να χορηγείται διά της βίας τροφή στους απεργούς. Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να συζητηθεί τη Δευτέρα στο κοινοβούλιο, καταγγέλλεται από δεκάδες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Νωρίτερα χτες, ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν ξανά θέσεις της Κεντρικής, Βόρειας και Νότιας Λωρίδας της Γάζας, με πρόσχημα τη ρίψη ρουκετών από τα παλαιστινιακά εδάφη στο Ισραήλ, προκαλώντας τον τραυματισμό τεσσάρων Παλαιστινίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ