Πέμπτη 26 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Γέφυρες» με την κουρδική κοινότητα

ΑΓΚΥΡΑ.--

Στο φόντο των συνολικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα καταθέσει νομοσχέδιο για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το PKK.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι δήλωσε προχτές στους δημοσιογράφους από το Βουκουρέστι ότι η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία του νομοσχεδίου και βρίσκεται στη διαδικασία συλλογής υπουργικών υπογραφών.

Η εφημερίδα «Χουριέτ» ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα παρέχει «νομικές εγγυήσεις» προς τους κρατικούς αξιωματούχους που έχουν συμμετάσχει στην ειρηνευτική διαδικασία (ώστε να μην αντιμετωπίσουν διώξεις στο μέλλον) και θα διευκολύνουν την «αποκατάσταση μαχητών του παράνομου PKK», ειδικά των νέων και ανήλικων, «με τον όρο να μην έχουν εμπλακεί σε μάχες».

Το ν/σ έρχεται λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου κι ενώ το κυβερνών κόμμα προσβλέπει στη στήριξη της κουρδικής κοινότητας. Οι «γέφυρες» που ο Ρ. Τ. Ερντογάν ξεκίνησε το 2012 να οικοδομεί με τους Κούρδους συνδέονται και με τις συνολικότερες διεργασίες στη Μέση Ανατολή. Οι νέες συγκρούσεις στο Ιράκ δεν αποκλείεται να δώσουν ώθηση σε ευρείες ανακατατάξεις υπέρ των Κούρδων όλης της περιοχής, αναβαθμίζοντας το ρόλο τους στην περιφέρεια και άρα καθιστώντας τους πολύτιμους «εταίρους» για την εξασφάλιση πρόσβασης στον ενεργειακό πλούτο που θα ελέγχουν. Επιπλέον, δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Τουρκίας αναζητούν «διαύλους επικοινωνίας» με τα φιλοκουρδικά κόμματα.

Παρέμβαση για τις «ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» με τους Κούρδους έκανε χτες και ο νέος πρόεδρος της Ενωσης των Τούρκων βιομηχάνων (TUSAID) Χαλούκ Ντιντσέρ, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια «εξαιρετικά θαρραλέα πρωτοβουλία», αλλά και ότι «η διαδικασία δεν είναι επαρκώς διαφανής... Η αντιπολίτευση δεν έχει αναμειχθεί ικανοποιητικά».

Στο μεταξύ, η «κόντρα» του Ερντογάν με τον πρώην σύμμαχό του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετ. Γκιουλέν φαίνεται ότι μπαίνει σε νέο γύρο κλιμάκωσης. Προχτές τη νύχτα, η αστυνομία κατέβασε τις σχετικές ταμπέλες από ιδιωτικά σχολεία του κινήματος «Χιζμέτ» του Γκιουλέν στην Κωνσταντινούπολη, ενώ η εφημερίδα του Γκιουλέν «Ζαμάν» (επικαλούμενη δημοσίευμα του «Aλ Τζαζίρα Τουρκ») έγραφε χτες για ευρεία έρευνα που διέταξε ο επικεφαλής της εισαγγελίας της Αγκυρας σε βάρος επιχειρηματιών και ακαδημαϊκών που συνδέονται με το «Χιζμέτ».

«Εκλιπούσα» η Κυπριακή Δημοκρατία

Την ίδια περίοδο, κι εν αναμονή των νέων συναντήσεων στις 4 και 7 Ιούλη του προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου, η Αγκυρα προχωρά σε νέες προκλήσεις. Σύμφωνα με έγγραφο που η Τουρκία υπέβαλε προχτές στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας και δημοσίευσε χτες η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η Αγκυρα χαρακτηρίζει «εκλιπούσα» την Κυπριακή Δημοκρατία και κάνει λόγο για «ελληνοκυπριακή δημοκρατία», ενώ αξιώνει ένα «νέο» διζωνικό - δικοινοτικό καθεστώς, με βάση τη λογική των «δύο συνιστώντων κρατιδίων».

Μεταξύ άλλων, το έγγραφο αναφέρει πως «έως ότου εξευρεθεί μια τελική και δίκαιη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, η ένταξη των Ελληνοκυπρίων σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί θετικά από την Τουρκία. Η υιοθέτηση των απαιτήσεων των Ελληνοκυπρίων για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς θα ενίσχυε τον ψευδή ισχυρισμό τους να εκπροσωπούν την εκλιπούσα "Κυπριακή Δημοκρατία" και θα τους αποσπούσε την προσοχή από το στόχο της λύσης». Σημειώνει, επίσης, πως η «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση» (σ.σ.: όπως αποκαλεί η Αγκυρα την Κυπριακή Δημοκρατία) «δεν εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ