Πέμπτη 26 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαζική κινητοποίηση για την Παιδεία

Με μαζική συμμετοχή του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας, πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, κινητοποίηση για την Παιδεία που διοργάνωσαν το ΠΑΜΕ, η ΟΓΕ, η ΠΑΣΕΒΕ και το ΜΑΣ. Στην κινητοποίηση πήραν μέρος και εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων, εκπαιδευτικοί και μαθητές.

Στη συγκέντρωση, στο Αγαλμα Βενιζέλου, μίλησε η Δέσποινα Δάσιου, μέλος του ΔΣ της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ. Αναφέρθηκε αναλυτικά στο νέο λύκειο, στην τράπεζα θεμάτων, στην «αξιολόγηση», στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων και τμημάτων, στις διαθεσιμότητες, στις αναδιαρθρώσεις, που, όπως είπε, έχουν «στόχο για υποταγή και της εκπαίδευσης στον υπέρτατο, για το σύστημα, στόχο την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων, των μονοπωλιακών ομίλων».

Εξηγώντας τι έρχεται στην πράξη για την εκπαίδευση, σημείωσε: «Ελαχιστοποίηση της μορφωτικής διαδικασίας στο επίπεδο παροχής δεξιοτήτων στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο και φθηνή και πρόσκαιρη κατάρτιση μετά, που θα συμπληρώνεται με τη διά βίου μάθηση με προσωπική ευθύνη και κόστος και με κριτήριο πάντα τις ανάγκες για κέρδη βιομηχάνων, εφοπλιστών, τραπεζιτών, μεγαλεμπόρων».

Σημείωσε ότι η υπόθεση της μόρφωσης των παιδιών είναι πρώτα και κύρια υπόθεση των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας. «Κανένας εργαζόμενος, κανένας γονιός να μην αποδεχθεί τη χυδαία αντίληψη ότι δεν παίρνουν όλα τα παιδιά τα γράμματα, ότι όλα δεν μπορούν να μάθουν. Κάθε παιδί γεννιέται μοναδικό, όλα όμως τα παιδιά έχουν την ίδια δίψα για μάθηση, την ίδια δίψα για ζωή. Ολα τα παιδιά μπορούν να μάθουν και να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη ζωή! (...) Κι εμείς γονείς, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι έχουμε χρέος και ευθύνη να τους τα προσφέρουμε», είπε.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Με τη χτεσινή κινητοποίηση εκφράστηκε μαχητικά η απαίτηση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας για: Να μην εφαρμοστεί ο θεσμός της «τράπεζας θεμάτων», να παρθούν πίσω όλες οι καταργήσεις - συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων, να γίνουν μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, δεκαπέντε (15) νήπια - προνήπια ανά νηπιαγωγό και δάσκαλο Α' και Β' τάξης, 20 μαθητές ανά δάσκαλο και καθηγητή στις υπόλοιπες τάξεις, εξασφάλιση ασφαλούς δωρεάν μεταφοράς για όλα τα παιδιά, επαρκή χρηματοδότηση για τα σχολεία.

  • Χτες το πρωί, στη Θεσσαλονίκη, είχε γίνει και μαζική συγκέντρωση και πορεία μαθητών, ενάντια στο νέο λύκειο και την τράπεζα θεμάτων. Αρχικά συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα Βενιζέλου και στη συνέχεια με πορεία κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, με πανό και συνθήματα που απαιτούσαν δωρεάν Παιδεία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ