Πέμπτη 26 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
«Μεγάλη η σημασία των διμερών σχέσεων»

Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Κίνα, Μ. Μπάουκους (στο βάθος ο δεύτερος από δεξιά), σε επιχειρηματικό φόρουμ στο Πεκίνο
Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Κίνα, Μ. Μπάουκους (στο βάθος ο δεύτερος από δεξιά), σε επιχειρηματικό φόρουμ στο Πεκίνο
ΠΕΚΙΝΟ.--

«Δεν υπάρχουν πιο σημαντικές διμερείς σχέσεις από αυτές των ΗΠΑ - Κίνας», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στο Πεκίνο Μαξ Μπάουκους κατά την πρώτη του δημόσια εμφάνιση από την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο Αμερικανός διπλωμάτης επανέλαβε ότι μία από τις βασικές του προτεραιότητες είναι η ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων Πεκίνου - Ουάσινγκτον και η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων (που ξεκίνησαν το 2008) για την υπογραφή συμφωνίας επενδύσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Βεβαίως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην υπόθεση κατασκοπείας στην οποία εμπλέκονταν Κινέζοι στρατιωτικοί με στόχο αμερικανικές εταιρείες, σημειώνοντας ότι «η κλοπή επιχειρηματικών μυστικών μέσα από τον κυβερνοχώρο από κρατικούς παράγοντες της Κίνας αποτέλεσε μεγάλη απειλή στην οικονομική, αλλά και την εθνική μας ασφάλεια».

Στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει εγγυήσεις ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα έχουν «ισότιμη» με τις κινεζικές εταιρείες μεταχείριση, αλλά και ότι θα χαλαρώσουν «περιορισμοί» σε μια σειρά στρατηγικούς κλάδους που ακόμα δυσχεραίνουν (σχετικά με άλλους) την αύξηση του ποσοστού κέρδους των επενδυτών. Τον Ιούλη θα βρεθούν στο Πεκίνο οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και Τζέικομπ Λου, στο πλαίσιο επαφών που θα αφορούν και την υπογραφή της συμφωνίας επενδύσεων. Τα συμφέροντα των αμερικανικών πολυεθνικών (που αναζητούν «διαύλους» για μια καλή θέση στην αγορά της Κίνας και γενικά της Νοτιοανατολικής Ασίας) κάνουν την Ουάσινγκτον να σταθμίζει προσεκτικά τη στάση της έναντι του Πεκίνου, όσο κι αν συχνά ασκεί κριτική στις εδαφικές διεκδικήσεις που εκείνο προβάλλει «δυσαρεστώντας» συμμάχους των ΗΠΑ όπως η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες.

Πάντως, ενδεικτικό της κλιμάκωσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε Ασία και Ειρηνικό είναι και οι νέοι χάρτες που κυκλοφόρησαν στην Κίνα, στους οποίους τα διαφιλονικούμενα νησιά και οι περιοχές στη Νότια Κινεζική Θάλασσα εμφανίζονται ως μέρος της κινεζικής επικράτειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ