Παρασκευή 27 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον Ερντογάν

Στην Αγκυρα χτες ο πρωθυπουργός της αυτόνομης κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν

ΑΓΚΥΡΑ.--

Προβάδισμα μέχρι και είκοσι ποσοστιαίων μονάδων δίνουν στον Ρ. Τ. Ερντογάν δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν πριν ακόμα ανακοινωθεί επίσημα η υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα, ο σημερινός πρωθυπουργός λαμβάνει 55,2% και 56,1% έναντι του κοινού υποψηφίου των CHP - MHP Εκμελεντιν Ιχσάνογλου, που λαμβάνει αντίστοιχα 35,8% και 34,2%.

Τα αντίπαλα στρατόπεδα καθορίζουν τα βήματά τους, με το κυβερνών AKP να ρίχνει «γέφυρες φιλίας» όλο και πιο σχεδιασμένα προς την κουρδική πλευρά. Ετσι, χτες κατατέθηκε και επίσημα το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο που δίνει νομική υπόσταση στις «ειρηνευτικές» διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν πέρυσι με το PKK.

Την ίδια στιγμή, ο Ιχσάνογλου εμφανίζεται ως «διαπαραταξιακός» υποψήφιος και χτες δήλωνε ότι «είναι πρόεδρος όλης της τουρκικής κοινωνίας» από την Αγκυρα όπου βρέθηκε, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει τη στήριξη τουρκικών μικρότερων κομμάτων, όπως το ακροδεξιό BBP και το σοσιαλδημοκρατικό DSP.

Στην Αγκυρα ο Μπαρζανί

Στο μεταξύ, στην τουρκική πρωτεύουσα βρέθηκε χτες ο πρωθυπουργός του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν Νεσιρβάν Μπαρζανί, για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου, τον υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ αλλά και τον επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν.

Η επίσκεψη, ειδικά μάλιστα την περίοδο που πραγματοποιείται, δεν μπορεί παρά να υπενθυμίζει την αποφασιστικότητα με την οποία η τουρκική πλουτοκρατία διεκδικεί ρόλο «ρυθμιστή» στην ευρύτερη περιοχή. Οι οικονομικές σχέσεις που έχει αναπτύξει με τους Κούρδους του Ιράκ (που σήμερα εμφανίζονται έτοιμοι να υπερασπιστούν ακόμα πιο έντονα τη δημιουργία κράτους) το αναδεικνύουν. Ο ίδιος ο Ερντογάν πλασάρεται ως ικανότερος υπερασπιστής του τουρκικού κεφαλαίου, σε μια προσπάθεια να «αποκρούσει» και την πολεμική όσων φαίνονται ότι επιδιώκουν τον «παροπλισμό» του, εκτιμώντας ότι η εξωτερική και οικονομική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης δεν τους έχει ωφελήσει όσο ήθελαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ