Πέμπτη 24 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 43
Τηλεόραση
«Γυμνοί» στο φως της Μεσογείου

Ο Αλέν Ντελόν και η Μαρί Λαφορέ στην ταινία «Γυμνοί στον ήλιο»
Ο Αλέν Ντελόν και η Μαρί Λαφορέ στην ταινία «Γυμνοί στον ήλιο»
Ενα θρίλερ, μια κωμωδία και μια περιπέτεια, είναι οι ταινίες που αποσπούν την προσοχή μας, απόψε το βράδυ. Δύο γαλλικές, μία κλασική ταινία, με πολύ σημαντικούς πρωταγωνιστές και μια νεότερη με πρωτότυπο θέμα και μια αμερικάνικη αστυνομική, που μας ταξιδεύει στην περίοδο της ποτοαπαγόρευσης.

«Γυμνοί στον ήλιο», σε σκηνοθεσία Ρενέ Κλεμάν.

Ο Τομ Ρίπλεϊ στέλνεται στην Ευρώπη από τους πλούσιους γονείς του Φίλιπ Γκρίνλιφ, για να πείσει τον άσωτο γιο να επιστρέψει στις ΗΠΑ. Ο Φιλίπ, που έχει σαν βάση ένα χωριό στη Νότια Ιταλία, συζεί με την ωραία Μαρτζ, σπαταλώντας το μηνιαίο επίδομα των γονιών του. Από την πρώτη στιγμή, ο Τομ σαγηνεύεται από την Μαρτζ, αλλά και από τον τρόπο ζωής του Φιλίπ. Αρχίζει να τον μιμείται και σιγά σιγά ταυτίζεται μαζί του απόλυτα. Οι δύο άντρες μαζί με την Μαρτζ ξεκινούν για τη Σικελία, με ένα κότερο. Στη διάρκεια του ταξιδιού, ο Φιλίπ παίζει ένα σαδιστικό παιχνίδι σε βάρος του Τομ, που έχει αποφασίσει πλέον πώς να απαλλαγεί οριστικά από το βασανιστή του. Ωστόσο, μετά από μια φιλονικία στη μέση της θάλασσας, ο Τομ σκοτώνει τον Φιλίπ και εξαφανίζει το πτώμα του, ενώ η πρώτη σκέψη που κάνει είναι πώς θα γλιτώσει και πώς θα βάλει στο χέρι την περιουσία του. Ενα ατμοσφαιρικό θρίλερ, που ξαναγυρίστηκε πρόσφατα για τον κινηματογράφο με τον τίτλο «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ». Πρωταγωνιστούν: Αλέν Ντελόν, Μορίς Ρονέ, Μαρί Λαφορέ, Μπιλ Κερνς (ΕΤ-1, 23.35).

«Ο τελευταίος επιζών», σε σκηνοθεσία Γουόλτερ Χιλ.

Ενας περιπλανώμενος τυχοδιώκτης την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης, στην Αμερική, χρησιμοποιεί προς όφελός του την αντιπαλότητα δύο συμμοριών, παίζοντας ένα διπλό και επικίνδυνο παιχνίδι. Το κλασικό φιλμ «Γιοζίμπο» του Ακίρα Κουροσάβα συναντά τη νουβέλα «Red Harvest» του Ντάσιελ Χάμετ και το αποτέλεσμα είναι ένα εκρηκτικό κοκτέιλ αμείωτης δράσης, κυνικών χαρακτήρων και αποπνικτικής ατμόσφαιρας, όλα ιδωμένα μέσα από το κινηματογραφικό βλέμμα του Γουόλτερ Χιλ. Ο σκηνοθέτης βυθίζει τους ήρωές του σ' ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από βία και σκληρότητα. Ωστόσο, η ταινία μοιάζει να ήρθε στην κυριολεξία από το '60, χωρίς να υπάρχει τίποτα καινούριο. Πρωταγωνιστούν: Μπρους Γουίλις, Κρίστοφερ Γουόκεν, Μπρους Ντερν, Καρίνα Λόμπαρντ, Αλεξάντρα Πάουελ (STAR, 21.00).

«Η ευτυχία είναι στο λιβάδι», σε σκηνοθεσία Ετιέν Σατιλιέ.

Ο Φρανσίς είναι πολύ δυστυχισμένος. Περνάει τη χειρότερη φάση της ζωής του. Το εργοστάσιό του πάει από το κακό στο χειρότερο, η εφορία θέλει να τον κλείσει στη φυλακή, οι υπάλληλοί του κάνουν απεργία, ενώ η απαιτητική γυναίκα του και η ψηλομύτα κόρη του τον κατηγορούν συνεχώς και δεν είναι ποτέ ευχαριστημένες ό,τι κι αν κάνει. Ωστόσο, ο Φράνσις θα αναθεωρήσει τη ζωή του μετά από ένα ελαφρύ καρδιακό επεισόδιο. Ενώ βλέποντας σε ένα τηλεοπτικό σόου μια γυναίκα που ψάχνει τον άνδρα της, ο οποίος του μοιάζει πολύ, δε χάνει τον καιρό να παρουσιαστεί σαν το άτομο που αναζητείται, αφήνοντας τη γυναίκα του να αναρωτιέται. Μια ιδιότυπη «μαύρη κωμωδία», που επιχειρεί να καυτηριάσει τους καιροσκόπους, αλλά και τα ριάλιτι σόου που έχουν μπει στη ζωή μας. Πρωταγωνιστούν: Μισέλ Σερό, Εντι Μίτσελ, Σαμπίν Αζεμά, Κάρμεν Μάουρα, Ερίκ Καντονά, κ.ά. (ΕΤ-3, 00.30).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ