Πέμπτη 24 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΕ
Πάνε σε διάλογο, ΠΑΜΕ σε αγώνες

ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ βαφτίζουν το κρέας - ψάρι και πάνε στη συνάντηση με τον Γιαννίτση.

Την απόφαση των εργαζομένων -όπως εκφράστηκε περίτρανα στις μεγάλες κινητοποιήσεις τους- να συνεχίσουν τους αγώνες τους, να κλιμακώσουν την πάλη τους, να διεκδικήσουν καθημερινά την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, μετέφεραν στη χτεσινή Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ τα στελέχη του ΠΑΜΕ, καταθέτοντας συγκεκριμένο πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Στον αντίποδα αυτής της θέσης, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, συμπλέοντας με τη γραμμή Σημίτη περί «τέλους της αντιπαράθεσης», επιχειρεί να παγώσει τις εργατικές κινητοποιήσεις και να εγκλωβίσει το συνδικαλιστικό κίνημα στο στημένο «κοινωνικό διάλογο». Στα πλαίσια αυτά, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αποφάσισε να προσέλθει στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας στις 30 Μάη, αν και πρόεδρος και γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, προσπάθησαν να πείσουν ότι αυτή η συνάντηση δεν έχει σχέση με τον «κοινωνικό διάλογο».

Ανεξάρτητα, πάντως, από τη στάση της ηγετικής ομάδας της Συνομοσπονδίας, το σίγουρο είναι ότι τις επόμενες βδομάδες, οι εργαζόμενοι, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, οι συνδικαλιστές, όλοι αυτοί που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, δε θα αφήσουν ήσυχη την κυβέρνηση. Με δεδομένο ότι η αντιπαράθεση δεν έκλεισε, ότι στις διεκδικήσεις των εργαζομένων δεν μπήκε τελεία, το γεγονός, τέλος, ότι η κυβέρνηση δεν εγκατέλειψε τα σχέδιά της, οι εργαζόμενοι και οι ταξικές δυνάμεις ξεκινούν νέο κύκλο πολύμορφων κινητοποιήσεων.

Το κέντρο βάρους τώρα πρέπει να περάσει μέσα στους χώρους δουλιάς, στα πρωτοβάθμια σωματεία στα εργατικά κέντρα και στις ομοσπονδίες. Με γενικές συνελεύσεις, περιοδείες σε χώρους δουλιάς, ενημερωτικές καμπάνιες, στήσιμο επιτροπών αγώνα, παραπέρα άνοιγμα της δράσης των επιτροπών που έχουν συγκροτηθεί, τα συνδικάτα μπορούν και πρέπει να αυξήσουν την πίεση προς την κυβέρνηση, να προωθήσουν τα δικά τους αιτήματα.

Η άρνηση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να προχωρήσει σε νέες κινητοποιήσεις, αλλά και η αποδοχή της πρόσκλησης του κ.Γιαννίτση έρχεται να δείξει ότι η «αγωνιστικότητα» της πλειοψηφίας «άντεξε» 30 ημέρες, ήταν το σκωπτικό σχόλιο των στελεχών της ΔΑΣ. Δείχνει επίσης ότι η πλειοψηφία περιφρονεί το μήνυμα των συγκλονιστικών κινητοποιήσεων και επανέρχεται στον επικίνδυνο δρόμο των στημένων διαλόγων και των παζαριών.

Ο επικεφαλής της ΔΑΣ Γ. Μαυρίκος ζήτησε να επιστραφεί η πρόσκληση και να πάει στο καλάθι των αχρήστων μαζί με τις αντιασφαλιστικές προτάσεις της κυβέρνησης. Θα είχε νόημα μια συνάντηση -υπογράμμισε ο συνδικαλιστής- αν το κίνημα είχε επιβάλει στην κυβέρνηση να συζητήσει το πώς θα γίνει η αύξηση των συντάξεων, η μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η κατάργηση των νόμων της ΝΔ η επιστροφή των κλεμμένων.

Το πλαίσιο της πλειοψηφίας επανέλαβε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος. Ανακοίνωσε τη διοργάνωση εθνικής συνδιάσκεψης για το Ασφαλιστικό τον Σεπτέμβρη και ζήτησε λύσεις στο Ασφαλιστικό και σύντομα. Υπογράμμισε ότι για την πλειοψηφία δεν υπάρχει ζήτημα να πει «Ναι» ή «Οχι» στο διάλογο, γιατί όπως ισχυρίζεται αυτό είναι ψευτοδίλημμα. «Η ΓΣΕΕ -είπε- είναι υπέρ οποιουδήποτε διαλόγου. Ομως σήμερα δε συντρέχουν οι προϋποθέσεις για κοινωνικό διάλογο», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό, προφανώς όταν η πλειοψηφία κρίνει ότι οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Τέλος, για τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας υπεραμύνθηκε της άποψης, ότι δεν είναι κοινωνικός διάλογος, ούτε διμερής διάλογος. Πρόσθεσε ότι, οι απαντήσεις -οι όποιες απαντήσεις- του υπουργού θα εξεταστούν στην Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ στις 31 Μάη.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν η τοποθέτηση και του γγ της ΓΣΕΕ Γ.Μανώλη, ο οποίος παρά τους υψηλούς «αγωνιστικούς τόνους» συνέπλευσε με τη γραμμή της ΠΑΣΚΕ. Μάλιστα, σε τόνο απολογητικό είπε ότι η συνάντηση με τον υπουργό δε συνιστά υποχώρηση, ούτε κοινωνικό διάλογο.

Στη γνωστική τακτική του «πατάμε σε δύο βάρκες» κινήθηκε η στάση της Αυτόνομης Παρέμβασης. Ετσι ο εκπρόσωπός της Α. Καλύβης, ενώ σε δήλωσή του αναφέρει ότι πρότεινε μορφές πάλης και νέα απεργιακή κινητοποίηση, ταυτόχρονα την έθεσε υπό την αίρεση, σε περίπτωση που η κυβέρνηση θα επιχειρήσει αιφνιδιασμό. Παράλληλα, ο Α. Καλύβης τάχτηκε υπέρ του «κοινωνικού διαλόγου» με τις τέσσερις προϋποθέσεις που έχει θέσει η παράταξή του. Τέλος, αρνήθηκε να τοποθετηθεί για το ζήτημα της επικείμενης συνάντησης με τον υπουργό Εργασίας και είπε ότι θ' αποφασίσουν τις επόμενες ημέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ