Τρίτη 1 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΗΞΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
Θετικός απολογισμός για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Οι τρόποι που η ελληνική κυβέρνηση υπηρέτησε τις στρατηγικές επιδιώξεις του ευρωενωσιακού και ελληνικού μεγάλου κεφαλαίου στο εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ (παραπέρα φτήνεμα της εργατικής δύναμης, διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας στα μονοπώλια, συμβιβασμοί αντικρουόμενων αστικών συμφερόντων κ.ά.) περιγράφηκαν στη χτεσινοβραδινή τελετή λήξης στο Ζάππειο.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς δήλωσε σχετικά με τις προωθούμενες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις ότι «εφαρμόσαμε μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί παντού στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».

Διεκδικώντας εύσημα, ανέφερε ως επιτεύγματα της Ελληνικής Προεδρίας την «ενίσχυση» και «εμβάθυνση» της ΟΝΕ, με προτεραιότητα την «τραπεζική ένωση», ζήτημα που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί σφοδρές ενδοαστικές αντιπαραθέσεις.

«Επιδιώξαμε ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης» συνέχισε, παραπέμποντας στα νέα χτυπήματα σε μισθούς και δικαιώματα. «Αναδείξαμε ως ζήτημα ασφάλειας για το σύνολο της ΕΕ τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», σημείωσε. «Η μετανάστευση εντάσσεται ως αναπόσπαστο τμήμα της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, των σχέσεων με τρίτες χώρες, που για να πάρουν βοήθεια από την ΕΕ θα αποδέχονται επαναπατρισμό όσων πολιτών τους έφτασαν παράνομα στην ΕΕ. Ανοίγει έτσι δρόμος για επαναπατρισμούς», συμπλήρωσε, προαναγγέλλοντας ένταση του ανθρωποκυνηγητού.

«Η Ελληνική Προεδρία ανέδειξε και τις θαλάσσιες πολιτικές ως ξεχωριστή προτεραιότητα. Αυτό υπαγορεύεται και από το εθνικό μας συμφέρον καθώς η Ελλάδα (σ.σ. το ντόπιο εφοπλιστικό κεφάλαιο) κατέχει σημαντική θέση στην παγκόσμια ναυτιλία», δήλωσε στη συνέχεια, εξηγώντας ότι «οι θαλάσσιες πολιτικές έχουν τεράστια αναπτυξιακά οφέλη», ότι η προώθηση «στρατηγικών συμφερόντων» της ΕΕ στη θάλασσα μπορεί να έχει σημαντικά αποτελέσματα για την ευρωενωσιακή οικονομία και την «ενεργειακή ασφάλεια», ζήτημα που καίει τους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ.

Τέλος, δεν παρέλειψε τις αναφορές του κατά του εργατικού λαϊκού κινήματος, που παλεύει ενάντια στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, καθώς επιτέθηκε στους «καιροσκόπους του λαϊκισμού που είτε στρέφονται κατά του ΝΑΤΟ, είτε υιοθετούν οτιδήποτε μπορεί να διαλύσει την ΕΕ».

Προηγούμενα, στη δική του ομιλία, ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος περιέγραψε το περιβάλλον στο οποίο κινήθηκε η Ελληνική Προεδρία, τις διεθνείς εξελίξεις και συγκρούσεις, τα βασικά θέματα που προωθήθηκαν.

Σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου εξάλλου, χτες το μεσημέρι, ο Ευ. Βενιζέλος σκιαγράφησε τις σφοδρές ενδοαστικές κόντρες - όπως εκφράζονται μέσα και από την αντιπαράθεση για τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις θέσεις στα ανώτατα όργανα της ΕΕ.

Εμφανίστηκε περιχαρής που εν μέσω οξυμένων αντιθέσεων για το μείγμα διαχείρισης στην ΕΕ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έλαβε τελικά το χρίσμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε να παρουσιαστεί ως υποψήφιος στο Ευρωκοινοβούλιο για την προεδρία της Κομισιόν.

Παρατήρησε, εξάλλου, ότι στη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ παίρνονται υπόψη οι διακυβερνητικοί συσχετισμοί, ότι την ΕΕ «την κυβερνά ένας συνεχής κυλιόμενος μεγάλος συνασπισμός», παραπέμποντας σε ένα ατέλειωτο αλισβερίσι αλληλοσυγκρουόμενων αστικών συμφερόντων με μόνιμο θύμα τους λαούς. Οπως είπε, «οι κυβερνήσεις εκφράζουν πάγιες εθνικές στρατηγικές (...) υπάρχουν οικονομικοί εθνικισμοί», τα ιδιαίτερα συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, στο έδαφος ωστόσο της στρατηγικής τους σύμπλευσης για ολόπλευρη επίθεση στα δικαιώματα της εργατικής τάξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ