Πέμπτη 24 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δημόσια δωρεάν Υγεία με κρατική χρηματοδότηση

Συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Υγεία και οι προτάσεις του ΚΚΕ», έδωσε στα Γιάννενα ο Απ. Τασούλας

«Ενα σύστημα παροχής Υγείας οργανώνεται καλύτερα όταν είναι δημόσιο, όταν οι ανάγκες καλύπτονται από δημόσιες δαπάνες». Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Αποστόλης Τασούλας σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στα Γιάννενα.

«Η Υγεία είναι ένα αγαθό που η διασφάλισή του συνδέεται άμεσα με το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης», υπογράμμισε ο Απ. Τασούλας, ενώ ανέφερε ότι στην Ελλάδα οι δαπάνες για την Υγεία είναι μικρότερες σε σχέση με τις δαπάνες των άλλων χωρών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, όπου όμως η κατάσταση δεν είναι επίσης καλή. Οπως επισήμανε, οι εργαζόμενοι βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την Υγεία, αφού υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα το 75% των δαπανών Υγείας ξοδεύεται από ιδιωτικές δαπάνες και μόνο το 25% από δημόσιες. «Αυτό σημαίνει, τόνισε, ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας δεν μπορεί να είναι υψηλού επιπέδου σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες και φυσικά οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας δεν έχουν κατακτήσει δικαιώματα εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά, συνταξιοδοτικά που πρέπει να έχουν».

Και συνέχισε: «Θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση να προσπαθεί να βελτιώσει αυτή την κατάσταση. Δυστυχώς, όμως, με τα νομοθετήματα που ψηφίζουν, με το τελευταίο προεδρικό Διάταγμα που έχει εκδοθεί για τα Ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα, η κυβέρνηση αντί να βελτιώνει τη δημόσια Υγεία την περιορίζει, κάνει προσπάθειες να την ιδιωτικοποιήσει». Ο Απ. Τασούλας μεταξύ άλλων σχολίασε τους στόχους της κυβέρνησης για σχεδιασμό της πολιτικής στο χώρο της Υγείας ανά περιφέρεια, πράγμα που σημαίνει ότι δε θα υπάρχει ενιαίος σχεδιασμός υπηρεσιών σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση, συνέχισε, προχωράει, ταυτόχρονα, στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση τομέων των νοσοκομείων όπως η καθαριότητα, η φύλαξη χώρων κ.ά.

Ο Απ. Τασούλας έκανε ιδιαίτερες αναφορές στην κατάσταση της Υγείας στην περιοχή: Στην απουσία πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Κέντρων Υγείας στις πόλεις, στο κτιριακό πρόβλημα των νοσοκομείων σε όλη την περιοχή (π.χ. Πρέβεζα, Αγρίνιο, Γιάννενα), την ίδια στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση προσπαθεί να διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος, για να χτιστούν νέα νοσοκομεία.

«Σε όλα τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας το προσωπικό, νοσηλευτικό και ιατρικό, είναι ελλειμματικό περίπου κατά 30%. Υπάρχει, λοιπόν, έλλειψη προσωπικού και την έλλειψη αυτή την πληρώνει το ίδιο το προσωπικό με την εντατικοποίηση της δουλιάς. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας προσπαθούν να διαχειριστούν το πρόβλημα με προγράμματα εκπαιδευτικά όπως είναι το STAGE. Στα STAGE, όμως, η κατάσταση είναι απαράδεκτη, αφού το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ανασφάλιστο και πληρώνεται με 110.000 δραχμές το μήνα. Ολα αυτά επιβαρύνουν τη λειτουργία των νοσοκομείων με άμεσες συνέπειες για τους ασθενείς», είπε ο Απ. Τασούλας και τόνισε ότι παρατηρούνται επίσης μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές του προσωπικού - έξι μήνες απλήρωτες εφημερίες.

Ο ίδιος κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση, αντί να λύνει προβλήματα, να προσλάβει προσωπικό, να εξοπλίσει τα νοσοκομεία καταφεύγει σε αυταρχισμό και διοχέτευση των αρρώστων σε άλλες κατευθύνσεις, είτε στον ιδιωτικό τομέα, είτε στο δημόσιο σε άλλες περιοχές.

«Οι εργαζόμενοι, επισήμανε στη συνέχεια, αντιδρούν σε όλα αυτά με τη συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό». Κλείνοντας, επισήμανε πως αυτό που χρειάζεται για την επιτυχία των αγώνων είναι ο προσανατολισμός: «Να ξέρουμε πού πάμε και τι θέλουμε να πετύχουμε. Δεν είναι τυχαίο ότι σε γενικές συνελεύσεις οι εργαζόμενοι ομόφωνα απέρριψαν το λεγόμενο "κοινωνικό διάλογο" και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται από κεντρικά όργανα ή από άλλους φορείς εργαζομένων. Αρα, χρειάζεται προσανατολισμός, ενότητα, αποφασιστικότητα, συστράτευση και οικοδόμηση του λαϊκού μετώπου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ