Πέμπτη 24 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
«ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΟΣΤ»
Ο Γκέιτζ προβλέπει βαλκανικό πόλεμο...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Την εμπλοκή της Ελλάδας και της Τουρκίας σε περίπτωση επέκτασης των συγκρούσεων στην ΠΓΔΜ και την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για την τάχα «οριστική επίλυση» των «προβλημάτων» στα Βαλκάνια επαναφέρει στη δημοσιότητα ο Ελληνοαμερικανός συγγραφέας Νίκολας Γκέιτζ, σε άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ».

Ο Γκέιτζ υποστηρίζει πως «μετά τη σύλληψη Μιλόσεβιτς ο αλβανικός εθνικισμός συνιστά την πλέον ισχυρή απειλή κατά της σταθερότητας στην περιοχή», επισημαίνει «την ανάγκη αντιμετώπισής του» και προβλέπει πως εάν οι συρράξεις στην ΠΓΔΜ εξαπλωθούν προς το νότο, τότε η "φωτιά" θα συμπαρασύρει πιθανότατα την Ελλάδα και την Τουρκία και τότε η «περιοχή θα μετατραπεί σε σκληρό πεδίο μάχης».

Ο ίδιος, επαναφέροντας την πρόταση περί «διεθνούς διάσκεψης για τα Βαλκάνια» ισχυρίζεται πως θα πρέπει να επικεντρωθεί στην «κύρια αιτία συγκρούσεων στην περιοχή, που είναι η μεταχείριση των μειονοτήτων, στις οποίες πρέπει να εκχωρηθούν ίδια πολιτικά δικαιώματα ανεξαρτήτως εθνοτικής προέλευσης και θρησκεύματος»... Ως τέτοιες μειονότητες, ο Γκέιτζ αναφέρει τους «Αλβανούς που κατοικούν σε περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αλλά και τις χριστιανικές μειονότητες της Αλβανίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ