Τετάρτη 2 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανακοινώθηκε επίσημα η υποψηφιότητα Ερντογάν

Υπό εξέλιξη η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού

ΑΓΚΥΡΑ.--

Με τον ίδιο τον Ρ. Τ. Ερντογάν να μιλά για «νέα εποχή», ανακοινώθηκε χτες επίσημα ότι θα είναι ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου. Η ανακοίνωση έγινε σε μαζική εκδήλωση του AKP, με το κεντρικό σύνθημα να παρουσιάζει το σημερινό πρωθυπουργό ως «άνθρωπο του λαού» και το σήμα της προεκλογικής του καμπάνιας να προβάλλει το όνομά του στην έξοδο από ένα τούνελ (το οποίο κατά πολλούς θύμισε αντίστοιχο σήμα καμπάνιας του Μπαράκ Ομπάμα).

Η χτεσινή ανακοίνωση είναι σίγουρο ότι θα εντείνει τις συζητήσεις για την επόμενη μέρα στο AKP, καταρχήν όσον αφορά το πρόσωπο που θα διαδεχτεί τον Ερντογάν στην ηγεσία του κόμματος αλλά και την πρωθυπουργία. Παλιότερα «σενάρια» ανέφεραν ως πιθανούς διαδόχους του το σημερινό υπουργό Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου, ακόμα και τον επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών Χακάν Φιντάν.

Αρθρογράφοι πολλών εφημερίδων στέκονται ιδιαίτερα στο τι προτίθεται να κάνει ο απερχόμενος πρόεδρος και συνιδρυτής του AKP Αμπντουλάχ Γκιουλ. Θυμίζουν παλιότερη δήλωσή του ότι «δε θα μείνω στην πολιτική υπό αυτές τις συνθήκες» και εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται η «συνταξιοδότησή» του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανοίγει η κουβέντα για εσωκομματικές διεργασίες στο AKP, στο φόντο και των εξελίξεων που μεσολάβησαν από τον περασμένο Δεκέμβρη με τις αποκαλύψεις για εμπλοκή πολλών από το περιβάλλον του Ερντογάν σε υποθέσεις διαφθοράς κτλ. Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που επιβεβαιώνουν, άλλωστε, ότι το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία βρίσκεται υπό αναμόρφωση: Η διάσταση του Ερντογάν με τον ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Οι παραιτήσεις βουλευτών του AKP που διαφώνησαν με τους χειρισμούς Ερντογάν. Η εντεινόμενη κριτική στην εξωτερική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης που (κατά την εκτίμηση ορισμένων) οδήγησαν στην περιφερειακή απομόνωση της Τουρκίας.

Τέλος, οι επισημάνσεις ορισμένων ότι «είναι καιρός, λοιπόν, για το AKP να επιστρέψει στο ρεαλισμό και να επαναξιολογήσει την τουρκική Ιστορία κατάλληλα, ώστε να κατανοήσει το επίπονο μονοπάτι που η χώρα πρέπει να ακολουθήσει ώστε να γίνει η μόνη μουσουλμανική χώρα που είναι ανοιχτή σε νεωτερισμούς και που έχει μια ευκαιρία στο σύγχρονο κόσμο», όπως ανέφερε κεντρικό άρθρο στη χτεσινή «Χουριέτ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ