Τετάρτη 2 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ
Φάρμακα με ανακατανομή πετσοκομμένων κονδυλίων

«Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα» θυμίζει η κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών για τον «καθορισμό προϋποθέσεων, κριτηρίων και διαδικασιών πρόσβασης στο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφαλίστων και οικονομικά αδύνατων».

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η «ετήσια δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό» και τους «οικείους προϋπολογισμούς των κωδικών του ΕΟΠΥΥ, δε θα υπερβαίνει το ποσό των 340 εκ. ευρώ». Ομως, μετά τις χτεσινές διευκρινίσεις του υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, προκύπτει ότι, για το πεντάμηνο του 2014 που απομένει να τρέξει το πρόγραμμα, θα διατεθούν 100 εκ. απ' τον ΕΟΠΥΥ.

Δηλαδή και αυτό το ποσό θα αποτελέσει μέρος της κατακρεουργημένης Δημόσιας Φαρμακευτικής Δαπάνης (ΔΦΔ), που για το 2014, όπως έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, δε θα υπερβεί τα 2,019 δισ. ευρώ, όταν το 2013 -με τα 493 εκ. ευρώ rebates και klowback- είχε διαμορφωθεί στα 1.339 εκ. ευρώ.

Απαντώντας στην ερώτηση αν τα 340 εκ. ευρώ θα προέρχονται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2015, ο υπουργός Υγείας είπε: «Παρακολουθώντας την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης θα δούμε ποιο είναι το πραγματικό πια κόστος στην εφαρμογή αυτού του μέτρου, γιατί θα το έχουμε μέσα στο εξάμηνο. Βλέποντας, λοιπόν, το κόστος, θα προσδιορίσουμε πια και το τι πρέπει να κάνουμε στα ποσά του προϋπολογισμού».

Επί της ουσίας, με αυτήν την παροχή, γίνεται ανακατανομή των κονδυλίων της ήδη κατακρεουργημένης Δημόσιας Φαρμακευτικής Δαπάνης μεταξύ των ανασφαλίστων και των ασφαλισμένων που έχουν δικαίωμα στην περίθαλψη, αλλά έχουν υποχρεωθεί σε αιματηρές μεσοσταθμικές συμμετοχές: Από 9% το 2009, σε 25-27% το 2013. Η χορήγηση των φαρμάκων στους ανασφάλιστους γίνεται με τους ίδιους όρους που γίνεται στους ασφαλισμένους. «Αυτό που είναι υποχρέωση του ταμείου για τον ασφαλισμένο, είναι δωρεάν για τον ανασφάλιστο», είπε ο υπουργός.

Στο ερώτημα αν μπορεί ο ανασφάλιστος να πληρώσει τις αιματηρές συμμετοχές, ο υπουργός Υγείας είπε: «Στο γιατί δεν καλύψαμε και την ασφαλιστική συμμετοχή του ιδιώτη, η απάντηση είναι διότι προφανώς αυτό εκτοξεύει το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης».

Τέλος, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε 2.950 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Απ' αυτές 682 είναι γιατροί, 1.300 νοσηλευτικό προσωπικό, 200 για πληρώματα του ΕΚΑΒ, 200 παραϊατρικό προσωπικό και 150 για μονάδες ψυχικής Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ