Τετάρτη 19 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Νέο απεργιακό κύμα

ΒΟΜΒΑΗ.-

Πάνω από 100.000 εργαζόμενοι στα 11 μεγαλύτερα λιμάνια της Ινδίας άρχισαν χτες απεργία απαιτώντας αύξηση των μισθών τους, αλλά και ανάσχεση του κύματος ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ. Η απεργιακή κινητοποίηση άρχισε τα μεσάνυχτα (ώρα Ινδίας), στη Βομβάη.

Η κυβέρνηση Βάτζπαϊ απάντησε με το «επιχείρημα» ότι είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα των εργαζομένων, αλλά απέρριψε το ενδεχόμενο να «ενδώσει» σε αυτό που περιγράφει ως «εκβιασμό». Μάλιστα η κυβέρνηση πήγε ένα βήμα παραπέρα, καλώντας το Πολεμικό Ναυτικό να αναλάβει τη λειτουργία των λιμανιών - όπως και έγινε - γεγονός που συνέτεινε στο να συνεχιστούν κατά το 50% οι εργασίες στα λιμάνια.

Ο υπουργός Συγκοινωνιών της Ινδίας, Ρατζνάθ Σινχ, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του αν αποδεχόταν τα αιτήματα των απεργών θα έπρεπε να αυξήσει τους μισθούς τους κατά 106%. Η διαδήλωση στην ανατολική πόλη της Καλκούτας (μία από τις φτωχότερες, και ταυτόχρονα ακριβότερες, πόλεις της Ινδίας) οι αστυνομικές αρχές διέλυσαν με γκλομπ και κανόνια νερού διαδήλωση των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση εμφανίστηκε να δικαιολογεί τις απεργοσπαστικές κινήσεις της με το «επιχείρημα» ότι πρέπει να «προστατευτούν» οι εξαγωγές και οι μεταφορές (μέσω των ινδικών λιμανιών διακινούνται ημερησίως περίπου 684.000 τόνοι εμπορευμάτων).

Η κυβέρνηση πρόσφατα υποσχέθηκε να «επενδύσει» 4,1 δισ. δολάρια για την «ανάπτυξη» των μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας, ενώ εδώ και καιρό προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει πολλά από αυτά.

Ενας εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας Ινδικών Εξαγωγικών Βιομηχανιών εξέφρασε την «ανησυχία» του διότι αν «συνεχιστεί η απεργία» ο στόχος της ανάπτυξης 11,3% των εξαγωγών «δε θα επιτευχθεί»...

Στο μεταξύ, 100 χιλιάδες εργαζομένων στον ηλεκτρισμό στο κρατίδιο του Ουτάρ Πραντές συνεχίζουν να απεργούν εναντίον του σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης, παρά τις πάνω από 2.000 συλλήψεις στις οποίες έχει προβεί η αστυνομία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ