Πέμπτη 3 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Χωρίς συντάξεις και ασφάλιση οι απολυμένοι της «Fanco»

Απαράδεκτες μεθοδεύσεις από το υπουργείο Εργασίας, το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ

Οι 76 εργαζόμενοι του εργοστασίου FANCO (πρώην ΤΡΙΚΟΛΑΝ) της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας», που έκλεισε το 2004, εκβιάζονται να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα της επιδότησης που έχουν εισπράξει από τον ΟΑΕΔ και απειλούνται από το ΙΚΑ με ακύρωση της ασφάλισής τους.

Θυμίζουμε ότι στις 6/10/2004 έκλεισε οριστικά το εργοστάσιο της FANCO. Οι 76 απολυμένοι προσέφυγαν στα δικαστήρια, διεκδικώντας την ακύρωση των απολύσεων και μισθούς υπερημερίας. Στο μεταξύ, ασφαλίστηκαν από το ΙΚΑ, και οι 27 από τους 76 απολυμένους εντάχτηκαν το 2006 στην ειδική εισοδηματική ενίσχυση ανεργίας, ο χρόνος της οποίας θεωρείται χρόνος πραγματικής εργασίας, με υποχρεωτική ασφάλιση.

Το 2012, ο όμιλος ΕΝΚΛΩ οδηγήθηκε σε πτώχευση και η πτωχευτική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Πριν 20 μέρες, το ΙΚΑ Νάουσας ειδοποίησε γραπτά - ατομικά τους 27 απολυμένους που είχαν ενταχτεί στην ειδική εισοδηματική ενίσχυση ανεργίας πως προχωρά τη διαδικασία ακύρωσης ασφάλισης του χρόνου που διήνυσαν στο παραπάνω καθεστώς. Αυτό σημαίνει πως χάνονται κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, δε θα δικαιούνται συνταξιοδότηση, θα ανασταλεί η απόδοση συντάξεων για τις οποίες δικαιώθηκαν, θα ζητηθούν πίσω ποσά ή θα μειωθούν συντάξεις σε όσους έκαναν χρήση ασφάλισης στον παραπάνω χρόνο.

Μάλιστα, στις 26 Ιούνη ο ΟΑΕΔ Νάουσας ενημέρωσε γραπτά - ατομικά τους 27 ενταγμένους στην ειδική εισοδηματική ενίσχυση πως πρέπει να επιστρέψουν πίσω ποσά που καταβλήθηκαν σε αυτούς από τον ΟΑΕΔ. Θεωρείται βέβαιο ότι ο Οργανισμός θα αναζητήσει σύντομα πίσω τα χρήματα που κατέβαλε από το ταμείο ανεργίας και στους υπόλοιπους απολυμένους, που δεν είχαν ενταχτεί στην ειδική εισοδηματική ενίσχυση.

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το κλαδικό σωματείο ΚΛΩΘΩ ζητούν την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας. Ζητάνε επίσης από το ΙΚΑ να ασφαλίσει τους απολυμένους με βάση την τελεσίδικη - αμετάκλητη δικαστική απόφαση (2011) που έκρινε άκυρες τις απολύσεις τους, ενεργή την εργασιακή τους σχέση και υποχρεωτική την ασφάλισή τους. Σχετική αναφορά στον υπουργό Εργασίας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ