Πέμπτη 3 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Καραμπόλες» στη Συρία από τις εξελίξεις στο Ιράκ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Πιέσεις για εξοπλισμό και «στρατιωτική βοήθεια» έναντι των φανατικών ισλαμιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ», πρώην «Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Λεβάντε») έως την επόμενη βδομάδα, άσκησαν χτες σε δυτικές και αραβικές ιμπεριαλιστικές χώρες «ταξιαρχίες» του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» που επιχειρεί την τελευταία τριετία να ανατρέψει την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ.

Σε αντίθετη περίπτωση απείλησαν, σύμφωνα με σχετική ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου, να εγκαταλείψουν τα όπλα και να απομακρύνουν τους μαχητές τους από τα πεδία των συγκρούσεων στη Συρία και δη στις περιοχές Ντέιρ Ζορ (κοντά στα σύνορα με το Ιράκ), Χαλέπι και τη Ράκα, που θεωρούνται προπύργια των μισθοφόρων του «ΙΚ». Μάλιστα, σε ανακοινωθέν «ταξιαρχιών» του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» αναφέρεται ξεκάθαρα πως πλέον η ύπαρξη των ενόπλων του «ΙΚ» «ειδικά μετά την ανακοίνωση ίδρυσης χαλιφάτου, απειλεί... τη λαϊκή επανάσταση».

Στο μεταξύ, ως ηγετικό στέλεχος των μισθοφόρων του «ΙΚ» στη Συρία αναδεικνύεται ένας 28χρονος Τσετσένος, που είναι πλέον γνωστός με το όνομα Ομάρ αλ Σιστάνι και διακρίνεται για την αγριότητα με την οποία αντιμετωπίζει τους εχθρούς και τα θύματά του.

Ξεκίνησε η μεταφορά συριακών χημικών όπλων

Το ίδιο 24ωρο, στο λιμάνι Τζόγια Τάουρο της Καλαβρίας στη νότια Ιταλία ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς των συριακών χημικών όπλων από το δανέζικο πλοίο «Ark Futura» στο αμερικανικό πλοίο «Cape Ray».

Η μεταφορά 570 τόνων υγροποιημένων τοξικών αερίων πραγματοποιείται υπό την επιτήρηση των επιθεωρητών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ). Μέρος του χημικού οπλοστασίου της Συρία, οι ουσίες αυτές πρόκειται να εξουδετερωθούν στο «Cape Ray» με τη μέθοδο της υδρόλυσης.

Η μεταφορά των κιβωτίων από το ένα πλοίο στο άλλο αναμένεται να διαρκέσει έως σήμερα τα ξημερώματα, με τη χρήση γερανών. Στη συνέχεια, το αμερικανικό πλοίο θα αποπλεύσει με προορισμό τα διεθνή χωρικά ύδατα, όπου θα ξεκινήσει η καταστροφή των χημικών όπλων. Τα απόβλητα θα μεταφερθούν στο Τέξας των ΗΠΑ και σε ειδικά κέντρα επεξεργασίας και καταστροφής στην Ευρώπη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ