Πέμπτη 3 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Επιχειρηματική σύναξη για την «οικονομική ευημερία»

Πρώην ηγέτες όπως οι Κλίντον - Μπλερ ζήτησαν να «λυθεί» η ένοπλη σύγκρουση το συντομότερο δυνατό

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Ορισμένοι από τους βασικότερους επιχειρηματίες της χώρας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, συμμετείχαν, σύμφωνα με τα κολομβιάνικα ΜΜΕ, σε «επιχειρηματικό φόρουμ για την οικονομική και κοινωνική ευημερία», που έγινε προχτές στη βόρεια πόλη Καρταχένα ντε Ιντιας της Κολομβίας.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, διαμήνυε ότι στόχος της συνάντησης ήταν να δώσει ώθηση στο πρόγραμμα («Tercera Via» - «τρίτος δρόμος»), με το οποίο η κυβέρνησή του επιχειρεί να εμφανιστεί ως συμφιλιωτής του κολομβιάνικου λαού και εγγυητής της «ανάπτυξης». Ο «τρίτος δρόμος» λανσάρεται με το σύνθημα: «Η αγορά μέχρι εκεί που είναι δυνατό και το κράτος μέχρι εκεί που είναι απαραίτητο».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επιχειρηματική σύναξη συμμετείχαν πρώην ηγέτες (μεταξύ τους πολλοί σοσιαλδημοκράτες) όπως οι: Μπιλ Κλίντον από ΗΠΑ, Τόνι Μπλερ από Βρετανία, Φελίπε Γκονζάλες από Ισπανία, Φερνάντο Ενρίκε Καρντόσο από Βραζιλία και Ρικάρδο Λάγκος από Χιλή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελ Τιέμπο», στη συνάντηση αναπτύχθηκαν «απόψεις για τη λύση των συγκρούσεων (σ.σ. με τις αντάρτικες ομάδες), τις επιτυχημένες εμπειρίες από τον υπόλοιπο κόσμο, τις δυσκολίες, τις αντιστάσεις και τις ευκαιρίες της ειρήνης από την πλευρά τους».

Κολομβιάνικα ΜΜΕ εκτιμούσαν ακόμα ότι με τη συνάντηση ο Σάντος «επικύρωσε το ρόλο του ως ηγέτης στην περιοχή» αποτυπώνοντας την επιδίωξη της κολομβιάνικης πλουτοκρατίας να έχει αναβαθμισμένη θέση ρυθμιστή στην ευρύτερη περιοχή και σ' αυτό το πλαίσιο να εργαστεί για τον τερματισμό των πολύχρονων ένοπλων συγκρούσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ