Πέμπτη 3 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή

Ξεκίνησε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ». Οπως αναμενόταν, η αντιπαράθεση που αναπτύχθηκε κύρια ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, άφησε στο απυρόβλητο τη στρατηγική της απελευθέρωσης, με την οποία συμφωνούν όλα τα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκου. Κατέκρινε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά δεν έβγαλε άχνα για το γεγονός ότι έρχεται να προστεθεί σε ένα ολόκληρο θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από τις αστικές κυβερνήσεις, ενσωματώνοντας αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απελευθέρωση συνολικά του τομέα της Ενέργειας προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων.

Ο ίδιος διαχώρισε τους «επενδυτές» σε αυτούς που έχουν κεφάλαιο και είναι οι «υγιείς» και σε «επενδυτές χωρίς κεφάλαιο. Αυτοί είναι οι επενδυτές που δημιουργείτε εσείς», όπως είπε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση. Από την πλευρά των ΑΝΕΛ, η Ρ. Μακρή έκανε λόγο για «ξεπούλημα» μιας κερδοφόρας επιχείρησης, ενώ η Ν. Φούντα από τη ΔΗΜΑΡ κατέκρινε το νομοσχέδιο γιατί δεν προωθεί μια «εθνική ενεργειακή πολιτική που θα εξυγιάνει την αγορά και θα προσελκύσει νέες επενδύσεις».

Τοποθετούμενος στη συνεδρίαση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, απαίτησε αρχικά την απόσυρση του νομοσχεδίου και την πλήρη κατάργηση του θεσμικού πλαισίου της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ δήλωσε τη στήριξη του Κόμματος στους αγώνες των εργαζομένων. Αμέσως μετά ανέφερε:

«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τη σκόνη και τον κουρνιαχτό που σηκώθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής, μέσα από τις άγονες και οξυμένες, αλλά ανούσιες, αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα κόμματα της συγκυβέρνησης, από τη μια, και στην αξιωματική αντιπολίτευση και τα λεγόμενα αντιμνημονιακά κόμματα, από την άλλη. Οι μεν υπερασπίζονται τα συμφέροντα που σήμερα κερδίζουν από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά της Ενέργειας, οι άλλοι υπερασπίζονται τα νέα συμφέροντα που θέλουν την επαύριο να μπουν μέσα σε μια ακόμα πιο απελευθερωμένη αγορά. Πρόκειται, δηλαδή, για πόλεμο συμφερόντων που αποκτά και "ιδεολογικές" εντός εισαγωγικών προεκτάσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ