Παρασκευή 4 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ
Στο «περίμενε» για τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης

Συζητήθηκε χτες η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Στο «περίμενε» αφήνει η κυβέρνηση τους ασφαλισμένους του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού ΜΜΕ, οι οποίοι περιμένουν εδώ και δύο χρόνια να υλοποιηθεί η νομοθετική διάταξη που προβλέπει τη μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, παρά την επιπλέον επιβάρυνση που πλήρωναν στις ασφαλιστικές τους εισφορές για χρόνια. Αυτό άφησε να εννοηθεί ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Πλακιωτάκης απαντώντας χτες σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη.

Ο υπουργός επικαλέστηκε «τεχνικά προβλήματα» για την εφαρμογή του νόμου και για το λόγο αυτό θα έρθει νέα νομοθετική ρύθμιση. Πιο συγκεκριμένα, ο νόμος 4075/2012 διέκοψε την επιπλέον επιβάρυνση κατά 3,6% που κατέβαλλαν στις εισφορές τους εργαζόμενοι στον Τύπο, όπως οι λιθογράφοι, επειδή ήταν ενταγμένοι στα ΒΑΕ, προβλέποντας γι' αυτούς, λόγω των εισφορών τους επί χρόνια, να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα.

Για την ακρίβεια, δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από το προβλεπόμενο εκάστοτε όριο ηλικίας κατά 45 ημέρες ασφάλισης για κάθε ημερολογιακό έτος. Ωστόσο, από το 2012 είναι στο «περίμενε» και όχι μόνο αυτό. Ο νόμος εφαρμόστηκε σε ό,τι αφορά τις εργοδοτικές εισφορές, οι οποίες μειώθηκαν από το 16% στο 5,1%.

Η εξήγηση που έδωσε ο υπουργός ήταν ότι «υπήρξε πρόβλημα διαχωρισμού των συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Πολλές επιχειρήσεις λειτουργούσαν, εξέδιδαν και εκτύπωναν εφημερίδες και περιοδικά, αλλά είχαν και άλλες δραστηριότητες, όπως εκτύπωση διαφημιστικού υλικού, για παράδειγμα, ή βιβλίων. Επίσης, υπήρχε και ένα πρόβλημα όσον αφορά την έλλειψη ειδικού μητρώου»! Για το λόγο αυτό θα έρθει νέα διάταξη.

Ο Χρ. Κατσώτης επισήμανε ότι ήδη εργαζόμενοι έχουν καταθέσει αιτήσεις για συνταξιοδότηση με βάση το νόμο και πρέπει να δικαιωθούν. Παρά την απαίτηση του βουλευτή του ΚΚΕ να ξεκαθαριστεί, αν θα εφαρμοστεί ο νόμος ή όχι, ο υπουργός αρνήθηκε να απαντήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ