Παρασκευή 4 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Μπαράζ επιδρομών και άλλες ισραηλινές προκλήσεις

Στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού μπήκε χτες ένα από τα πολλά, «επικίνδυνα» φτωχόσπιτα οικογένειας Παλαιστινίων στην Άκαμπα της Δυτικής Όχθης...
Στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού μπήκε χτες ένα από τα πολλά, «επικίνδυνα» φτωχόσπιτα οικογένειας Παλαιστινίων στην Άκαμπα της Δυτικής Όχθης...
ΤΕΛ ΑΒΙΒ-ΡΑΜΑΛΑ.--

Καζάνι που βράζει θυμίζουν τα παλαιστινιακά εδάφη σε Λωρίδα Γάζας, Δυτική Οχθη και Ανατολική Ιερουσαλήμ εξαιτίας της επιλογής της ισραηλινής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας να αντιμετωπίσει με στρατιωτική πυγμή και βία την οργή των Παλαιστινίων για το φόνο τυφλής αντεκδίκησης του 17χρονου εφήβου Μοχάμαντ Αμπού Χντέιρ, που φαίνεται πως δολοφονήθηκε από φανατικούς Εβραίους ως αντίποινα για τις πρόσφατες απαγωγές και δολοφονίες τριών Ισραηλινών εφήβων ηλικίας 16 και 19 ετών.

Πέρα από τις νέες αεροπορικές επιδρομές που σημειώθηκαν χτες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον 10 Παλαιστινίων και τις σοβαρές καταστροφές σε σπίτια, ο ισραηλινός στρατός μετακίνησε ισχυρές χερσαίες δυνάμεις, δεκάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού νότια προς τη μεθόριο με τη Λωρίδα της Γάζας, δείχνοντας προθέσεις μεγαλύτερης κλιμάκωσης της έντασης.

Παράλληλα, ο Ισραηλινός υφυπουργός Αμυνας Ντάνι Ντάνον κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποπέμψει την υπουργό Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι, κατηγορώντας την ότι «υποφέρει από ψευδαισθήσεις περί ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων». Απαίτησε μάλιστα από τον πρωθυπουργό «να οδηγήσει την κυβέρνηση σε πραγματική μάχη με τη Χαμάς»!

Στο περιθώριο αυτών των κινήσεων, καταγράφηκαν επίσης, νέες, ολονύχτιες σφοδρές συγκρούσεις ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων με Παλαιστίνιους διαδηλωτές κυρίως στο προάστιο Σουαφάτ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ (που ήταν και ο τόπος κατοικίας του 17χρονου Παλαιστίνιου Χντέιρ), με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον 65 διαδηλωτών.

Επιπλέον, η ένταση στην Ανατολική Ιερουσαλήμ «φούντωσε» και από την απόφαση των ισραηλινών αρχών να καθυστερήσουν την παράδοση της σορού του 17χρονου επικαλούμενοι την ανάγκη λεπτομερούς ιατροδικαστικής έρευνας. Η δικαιολογία δεν έγινε πιστευτή από τους Παλαιστίνιους που την εξέλαβαν ως προσπάθεια καθυστέρησης της κηδείας του εφήβου ώστε να μην μετεξελιχθεί σε έκρηξη οργής του παλαιστινιακού λαού.

Μπροστά σε τέτοιες εξελίξεις, υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας σημείωσαν ότι η οργάνωση «δεν έχει κανένα συμφέρον από την κλιμάκωση της έντασης» στην περιοχή και ότι οι μερικές δεκάδες ρουκέτες που έπεσαν (αναίμακτα) και χτες στο νότιο Ισραήλ δεν είναι απόφαση της οργάνωσης, αλλά αποτέλεσμα της στάσης των ισραηλινών κατοχικών αρχών, που αύξησαν, όπως σημείωσαν, τη βία και την τρομοκρατία αμέσως μετά τις απαγωγές των τριών νεαρών Ισραηλινών στις 12 Ιούνη.

Καταδικάζει και ο ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε με τον «σφοδρότερο τρόπο» την απαγωγή και δολοφονία του Παλαιστίνιου εφήβου στην ανατολική Ιερουσαλήμ, επισημαίνοντας την ανάγκη να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη «οι δράστες της ελεεινής πράξης», κάνοντας παράλληλα έκκληση για «ηρεμία».

Παράλληλα, η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, εξέφρασε ανησυχία για την ένταση στα παλαιστινιακά εδάφη, καταδικάζοντας τόσο τη ρίψη ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας στο νότιο Ισραήλ όσο και το φόνο του 17χρονου Παλαιστινίου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ