Παρασκευή 4 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Με γνώμονα τη διοχέτευση φτηνών κεφαλαίων στην παραγωγή

Η εφαρμογή των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων από τις κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωζώνης και η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, είναι το μήνυμα που απέστειλε χτες ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μ. Ντράγκι. Δίνοντας το σινιάλο στους τραπεζίτες και τις χρηματαγορές επανέλαβε την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει «εφόσον χρειαστεί» σε νέα μέτρα διοχέτευσης ρευστότητας, προκειμένου να στηριχτεί η οικονομία της Ευρωζώνης. Πρόκειται για τα ζητήματα της νομισματικής πολιτικής, γύρω από τα οποία εκδηλώνονται οι ανταγωνισμοί κρατών και κυβερνήσεων, με στόχο την ενίσχυση των τμημάτων του κεφαλαίου που καθένας από αυτούς στηρίζει και εκπροσωπεί. Η ΕΚΤ, στο πλαίσιο της χτεσινής μηνιαίας συνεδρίασης, αποφάσισε να διατηρήσει τα βασικά παρεμβατικά επιτόκια του ευρώ στα «ιστορικά χαμηλότερα επίπεδα», για μακρά χρονική περίοδο.

Στις δηλώσεις του, ο Μ. Ντράγκι έδωσε ορισμένες «τεχνικού χαρακτήρα» διευκρινήσεις σχετικά με το σχέδιο διοχέτευσης φτηνής ρευστότητας προς τις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους προτρέπονται να τα αποδώσουν με τη μορφή δανεισμού στα τμήματα του κεφαλαίου στην παραγωγή, προκειμένου να στηριχτεί η καπιταλιστική ανάκαμψη.

Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός ξετυλίγεται σε δυο άξονες και συγκεκριμένα:

--Φτηνή μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση μέσω 2 δημοπρασιών που θα πραγματοποιηθούν στις 18 Σεπτέμβρη και 11 Δεκέμβρη 2014. Προβλέπονται ειδικές τεχνικές διαδικασίες και διαφορετικά επιτόκια ανάμεσα στις τράπεζες εκείνες που αυξάνουν τον όγκο του δανεισμού στους επιχειρηματικούς ομίλους και σε εκείνες που το μειώνουν. Στόχος είναι η διοχέτευση των παρεχόμενων κεφαλαίων προς τη λεγόμενη «πραγματική οικονομία» (βιομηχανία κ.ά).

--Η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην αγορά επιλεγμένων τίτλων που κατέχουν οι τράπεζες του Ευρωσυστήματος. Αγνωστο για την ώρα είναι το είδος και τα χαρακτηριστικά των τίτλων που θα αγοραστούν (όπως για παράδειγμα ομόλογα, τιτλοποιημένα δάνεια κ.ά). Σύμφωνα με τον Ντράγκι, έχουν ξεκινήσει οι προπαρασκευαστικές ενέργειες, ενώ ο στόχος του προγράμματος είναι η «μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία της Ευρωζώνης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα πρόθυρα κατάρρευσης και ο τραπεζικός κολοσσός Credit Suisse (2023-03-17 00:00:00.0)
Νομισματική χαλάρωση με τονωτικές ενέσεις στα μονοπώλια (2019-09-13 00:00:00.0)
Νέα μέτρα «ποσοτικής χαλάρωσης» - προσφορά στα μονοπώλια (2015-12-04 00:00:00.0)
Κόντρες με φόντο τη στασιμότητα (2014-11-07 00:00:00.0)
«Κόκκινη γραμμή» τα συμφέροντα του κεφαλαίου (2014-08-29 00:00:00.0)
Φτηνότερο χρήμα για την πλουτοκρατία (2009-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ