Παρασκευή 4 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
IΡΑΚ
Σαουδάραβες στρατιώτες σε θέση μάχης στα σύνορα...

Ιρακινοί στρατιώτες πανηγυρίζουν μετά από μάχες στην Καρμπάλα
Ιρακινοί στρατιώτες πανηγυρίζουν μετά από μάχες στην Καρμπάλα
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Παρά τη διάψευση της ιρακινής κυβέρνησης ότι διέταξε την απομάκρυνση στρατιωτών που φρουρούσαν τα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία αφήνοντας αφύλακτα τα σύνορα της χώρας με τη Συρία και τη Σαουδική Αραβία, η ανάπτυξη 30.000 Σαουδαράβων στρατιωτών, από χτες, στη (μήκους 800 χλμ.) μεθόριο του Ιράκ με τη Σαουδική Αραβία παραμένει αδιαμφισβήτητο γεγονός που αναδεικνύει τις σύνθετες και αντιφατικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τις έντονες ανησυχίες ορισμένων αραβικών κρατών (π.χ. Σαουδική Αραβία, Ιορδανία), που ενώ αρχικά είχαν στηρίξει παντοιοτρόπως τους μισθοφόρους του «Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Λεβάντε» (ΙΚΙΛ) για να πετύχουν την ανατροπή του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, σήμερα βλέπουν να τις «ζώνουν τα φίδια», καθώς νιώθουν να απειλούνται ανοιχτά από τη δράση των πρώην προστατευομένων τους. Γεγονός που προκαλεί νέα ερωτήματα ως προς τις δυνάμεις του «Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Λεβάντε» (ΙΚΙΛ), τους σκοπούς του, το ποιων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων τα συμφέροντα υπηρετεί η δράση τους. Κάπως έτσι, φθάσαμε σήμερα να βλέπουμε μερικές δεκάδες χιλιάδες Σαουδάραβες στρατιώτες να αναπτύσσονται στη μεθόριο του Ιράκ για να πολεμήσουν, αν χρειαστεί, τους μισθοφόρους του πρώην ΙΚΙΛ νυν «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»), τους οποίους εξόπλιζε και καλοπλήρωνε μέρος της αστικής τάξης στη Σ. Αραβία.

Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων, Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι που βρίσκονται στη Βαγδάτη εκτιμούσαν πως οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις είναι σε θέση να προστατεύσουν τουλάχιστον την πρωτεύουσα από πιθανή επίθεση των μισθοφόρων του «ΙΚ», αλλά όχι και να ανακτήσουν τις περιοχές κυρίως του βόρειου, δυτικού και ανατολικού Ιράκ που ελέγχουν οι σουνίτες ένοπλοι από τις αρχές Ιούνη, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξουν την πιθανή «βοήθεια» και «καθοδήγηση» που θα μπορούσαν να προσφέρουν οι περίπου 750 Αμερικανοί στρατιωτικοί (σύμβουλοι και μη) που βρίσκονται «εκτάκτως» στο Ιράκ εδώ και μερικές βδομάδες.

Πιέζει για ανεξαρτησία ο Μπαρζανί...

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του αυτόνομου Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, άναψε και πάλι «φωτιές» με την προτροπή του σε μία κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του κουρδικού Κοινοβουλίου, στην Ερμπίλ, να συγκροτηθεί άμεσα αρμόδια εκλογική επιτροπή «και να βιαστούν να κάνουν βήματα στην κατεύθυνση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για αυτοδιάθεση». Σύμφωνα με μεγάλα διεθνή πρακτορεία, ο Μπαρζανί πρότεινε σε βουλευτές να αξιοποιήσουν τις περιστάσεις, «τα πολιτικά όπλα», που δίνει η παρούσα συγκυρία «και να μην περιμένουν από άλλους να αποφασίζουν για μας».

Οπως είπαν στο «Ρόιτερς» Κούρδοι βουλευτές, ο Πρόεδρος Μπαρζανί δεν ανακοίνωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για τη διοργάνωση του προτεινόμενου δημοψηφίσματος από την επιτροπή, πρόσθεσαν εντούτοις πως ζήτησε από το Κοινοβούλιο να επιλέξει μια ημερομηνία για την ψηφοφορία.

Η πρωτοβουλία Μπαρζανί εκδηλώνεται παρά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε προχτές ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Νούρι αλ Μάλικι, εναντίον των Κούρδων με αφορμή την κατάληψη διαφιλονικούμενων εδαφών στο Κιρκούκ από τις κουρδικές δυνάμεις των Πεσμεργκά, υποστηρίζοντας ότι «είναι απαράδεκτο» το γεγονός «να εκμεταλλεύονται τρέχοντα γεγονότα για να επιβάλουν μια πραγματικότητα».

Ελεύθεροι οι 32 Τούρκοι οδηγοί φορτηγών

Νωρίτερα, ικανοποίηση προκαλούσε στην Αγκυρα η απελευθέρωση 32 Τούρκων οδηγών φορτηγών που κρατούνταν, από τις αρχές Ιούνη, όμηροι από μισθοφόρους του «Ισλαμικού Κράτους» κατά την επιχείρηση κατάληψης της Μοσούλης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, οι Τούρκοι οδηγοί παραδόθηκαν στο γενικό προξενείο της Τουρκίας της Ερμπίλ και αναμενόταν να μεταφερθούν αεροπορικώς στην Αγκυρα (αργότερα χτες βράδυ). Ο Νταβούτογλου πρόσθεσε πως συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απελευθέρωση και άλλων 48 Τούρκων ομήρων (διπλωματών, στρατιωτικών και πολιτών) που κρατούνται όμηροι από την επιχείρηση κατάληψης του τουρκικού προξενείου στη Μοσούλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ