Τρίτη 8 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Εχουμε ανάγκη από ένα άλλο σχολείο»

Πραγματοποιήθηκε προχτές το συνέδριο της Συνομοσπονδίας

Ο ρόλος του γονεϊκού κινήματος, σε μία περίοδο που χειροτερεύουν οι όροι μόρφωσης για τα παιδιά της πλειοψηφίας των λαϊκών οικογενειών, σε μία φάση οικοδόμησης του «νέου σχολείου», βρέθηκε στο επίκεντρο του ετήσιου απολογιστικού συνεδρίου της ΑΣΓΜΕ που έγινε την περασμένη Κυριακή.

Στη διάρκειά του έγινε απολογισμός της δράσης και των εξελίξεων τη χρονιά που πέρασε και οι εκπρόσωποι των γονιών από όλη τη χώρα μετέφεραν εμπειρία και έθεσαν τα πλαίσια της δράσης τους για το επόμενο διάστημα. Τονίστηκε μεταξύ άλλων ότι «για να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη του γονεϊκού κινήματος πρέπει το βάρος της δράσης μας να δοθεί στη βάση, στο σύλλογο σε κάθε σχολείο», για συλλόγους ζωντανούς, με συλλογικότητα, που θα οργανώνουν αγώνες, σε ενότητα με τους εργαζόμενους, με πολιτιστική δράση και δράσεις αλληλεγγύης.

Η ΑΣΓΜΕ στην απόφασή της μεταξύ άλλων εκτιμά πως «η επίθεση που θα δεχθούν τα συνδικαλιστικά όργανα των γονιών και το οργανωμένο γονεϊκό κίνημα, στο πλαίσιο της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας και όχι μόνο, το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ μεγάλη». Θυμίζει ότι στο νόμο για την αξιολόγηση δεν αναφέρεται ο Σύλλογος Γονέων σαν όργανο και μοναδικός φορέας συλλογικής έκφρασης των γονιών, αντίθετα παντού στο κείμενο γίνεται λόγος για «Σύνδεσμο γονέων», ενώ κριτήριο αξιολόγησης της σχολικής μονάδας είναι και η δημιουργία άλλων διασπαστικών δομών, όπως συνεταιρισμών γονέων και εκπαιδευτικών συνεταιρισμών. «Γίνεται ξεκάθαρο ότι στο αυτόνομο αυτοαξιολογούμενο σχολείο δεν έχουν καμιά θέση οι Σύλλογοι Γονέων που αγωνίζονται, διεκδικούν, οργανώνουν, ενημερώνουν και μπαίνουν μπροστά απαιτώντας να δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα από αυτούς που τα δημιούργησαν και όχι μέσω του εθελοντισμού, της φιλανθρωπίας, των χορηγών και των επενδυτών. Μας θέλουν συνένοχους στο έγκλημα που διαπράττουν και όποιος δεν συμμορφωθεί θα εξοστρακίζεται», σημειώνει η ΑΣΓΜΕ μεταξύ άλλων.

Οι γονείς συζήτησαν για τις τρέχουσες εξελίξεις με την εφαρμογή του «νέου Λυκείου» με την «τράπεζα θεμάτων», την «αξιολόγηση» στο σχολείο, τις μεταφορές και τις άλλες ανάγκες των μαθητών, τις διαθεσιμότητες - απολύσεις εκπαιδευτικών. Οπως σημειώνουν μεταξύ άλλων, «με το νέο σχολείο και με εργαλείο την αξιολόγηση: Τα σχολεία θα κατηγοριοποιηθούν σε καλά με τους καλούς μαθητές και στα κακά με τους κακούς μαθητές, ενώ πολλά θα κλείσουν. Οι εκπαιδευτικοί θα εξαθλιωθούν εργασιακά και οικονομικά και φυσικά και μορφωτικά. Οι μαθητές θα καταρτίζονται για να γίνουν φτηνοί ευέλικτοι εργαζόμενοι», σημειώνεται στην απόφαση της ΑΣΓΜΕ και τονίζεται ότι «οι γονείς, τα παιδιά μας και οι δάσκαλοί τους έχουμε ανάγκη από ένα άλλο σχολείο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ