Παρασκευή 25 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 49
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Η Μάχη στην Τάχνιστα

Στην Τάχνιστα (σήμερα, Κάτω Μηλιά Πιερίας) με την ευκαιρία της μάχης που έγινε τον Απρίλη του 1943, πραγματοποιήθηκε μια πολύ πετυχημένη αντιστασιακή εκδήλωση τιμής και μνήμης, σε συμμετοχή και περιεχόμενο, οργανωμένη από τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ του Νομού Πιερίας.

Αναφορά στη μάχη έκανε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Παρ/τος Κατερίνης Δημήτρης Μπούσιος, ο οποίος τόνισε ανάμεσα στ' άλλα: «.. Στις 18 Απρίλη 1943, ένα επίλεκτο γερμανικό τάγμα πηγαίνοντας από την Κατερίνη προς τον Δυτικό Ολυμπο, για εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον τμημάτων ανταρτών του ΕΛΑΣ, στρατοπέδευσε στο χωριό Τάχνιστα. Εκεί οι Γερμανοί δέχτηκαν αιφνιδιαστική επίθεση από τμήμα του 50ού Συντάγματος του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τους Κίκιτσα, Νικήτα και άλλους. Η μάχη κράτησε περίπου 6 ώρες, ο αιφνιδιασμός πέτυχε και είχε σαν αποτέλεσμα τη διάλυση του γερμανικού τάγματος. Οι απώλειες των Γερμανών ήταν 50 νεκροί και 70 τραυματίες, ενώ από τον ΕΛΑΣ έπεσαν 21 αντάρτες.

Στη συνέχεια του επετειακού προγράμματος, έγιναν χαιρετισμοί από τον νομάρχη Πιερίας Ν. Πιτσιά, τον δήμαρχο Λιτοχώρου Γ. Παπαθανασίου, τον Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Πιερίας του ΚΚΕ Ν. Σαλπιστή, καθώς και από τους εκπροσώπους πολλών Παραρτημάτων Θεσσαλίας και Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ. Παρών έδωσαν και μέλη και φίλοι της ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ που ήρθαν με πούλμαν από την Αθήνα.

Ο δάσκαλος, αγωνιστής Δημήτρης Ράπτης, μέλος του Παρ/τος Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ, με επικό του ποίημα που περιγράφει τη μάχη, συγκίνησε τους 700 περίπου αντιστασιακούς, φίλους της Αντίστασης και συγγενείς των θυμάτων που παραβρίσκονταν. Στη συγκινησιακή ατμόσφαιρα συνέβαλε και χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιτοχώρου με τραγούδια του αγώνα, που πετυχημένα απέδωσε.

Παύλος Μπόζενμπεργκ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ