Παρασκευή 25 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΛΚ
Τον Ιούνη η απόφαση για αναψηλάφηση ή μη της δίκης

Στο τέλος του Ιούνη αναμένεται να ξεκαθαρίσει η υπόθεση με την αναψηλάφηση ή μη της δίκης για τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ, μετά από αίτηση της χήρας του δημοσιογράφου Γρηγορίου Στακτόπουλου.

Με απόφαση του αντιπροέδρου και επικεφαλής του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλλάκη ορίστηκε ο αρεοπαγίτης - εισηγητής για την υπόθεση Πολκ.

Η δολοφονία του Αμερικάνου δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ, ένα ιδιαίτερα ειδεχθές έγκλημα στις 16 Μάη 1948, είχε συγκλονίσει τότε όχι μόνο την ελληνική, αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη.

Πάντως, αν και πέρασαν 53 χρόνια από τη δολοφονία του Τζ. Πολκ, επιβάλλεται να αποκαλυφθούν οι ένοχοι του στυγερού αυτού εγκλήματος και να λάμψει η αλήθεια. Για τη δολοφονία είχε καταδικαστεί τότε αδίκως σε ισόβια κάθειρξη ο δημοσιογράφος Γρ. Στακτόπουλος, ενώ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αυτουργοί της δολοφονίας ήταν τα τότε στελέχη του ΚΚΕ Αδάμ Μουζενίδης και Βαγγέλης Βασβανάς. Να σημειωθεί ότι ο Α. Μουζενίδης είχε σκοτωθεί στο όρος Πάικον 15 ημέρες πριν από το έγκλημα, ενώ ο Β. Βασβανάς βρισκόταν εκτός Θεσσαλονίκης, όταν έγινε η δολοφονία του Τζορτζ Πολκ.

Γι' αυτό το έγκλημα το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει ως υπεύθυνους τους Αμερικανούς, τη CIA, την κυβέρνηση Τσαλδάρη και το παρακράτος της. Ωστόσο, καταδίκασαν έναν άσχετο, τον δημοσιογράφο Γρ. Στακτόπουλο, αφού πρώτα «ομολόγησε», μετά από βασανιστήρια.

Το 1996 στις ΗΠΑ ήρθαν στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία (το βιβλίο του Ελιάς Βλαντέν και της Ζακ Μέτζερ), όπου αποκαλύπτεται ότι η δολοφονία του Πολκ έγινε από μυστικές υπηρεσίες των Αμερικανών, που δρούσαν ασύδοτα εκείνη την εποχή στην Ελλάδα και είχαν υπό τις διαταγές τους όχι μόνο το ελληνικό παρακράτος, αλλά και την επίσημη Ελληνική Αστυνομία. Στο ερώτημα, γιατί οι Αμερικανοί επέλεξαν τον Τζ. Πολκ, η απάντηση είναι ότι ο Αμερικανός δημοσιογράφος στις ανταποκρίσεις του από την Αθήνα μιλούσε για σκάνδαλα στη διαχείριση των δολαρίων του «Δόγματος Τρούμαν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ