Παρασκευή 25 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Ο νόμος να ακυρωθεί στην πράξη»

Σήμερα το φοιτητικό συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Χημείου

Αποφασισμένοι, ο νόμος που κατωτατοποιεί τις σπουδές τους να μην περάσει, να μη νομιμοποιηθεί ποτέ στις συνειδήσεις φοιτητών και σπουδαστών, να σπάσει στην πράξη, στους αγώνες λαού και νεολαίας, οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης ανταμώνουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Χημείου του ΑΠΘ, στο Παμφοιτητικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, και απαιτούν κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων.

Με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων και ΔΣ των Συλλόγων, στο σημερινό συλλαλητήριο συμμετέχουν οι φοιτητές Δασολογίας, Κτηνιατρικής, Πολιτικού Νομικής, Ψυχολογικού Νομικής, Τοπογράφων, Χημικού, Μηχανικών, Ιατρικής, Γεωπονίας, Εικαστικού και ΠΑΜΑΚ.

Στο αγωνιστικό - διεκδικητικό πλαίσιο του συλλαλητηρίου τους, οι φοιτητές καταγγέλλουν πως «το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εντείνει την επίθεση απέναντι στα δικαιώματα λαού και νεολαίας, επιχειρώντας πλήρη ανατροπή τους, υπακούοντας πειθήνια στις επιταγές της ΕΕ και των πολυεθνικών επιχειρήσεων, υπηρετώντας τα συμφέροντά τους. Μέσα σ' αυτή την αντιλαϊκή - αντεργατική λαίλαπα (ασφαλιστικό, «τρομονόμος»), το νομοσχέδιο για την «ανωτατοποίηση των ΤΕΙ που αποτελεί και την επίσημη έναρξη της εφαρμογής της Διακήρυξης της Μπολόνια, αποτελεί νόμο του κράτους.

Η ένταξη των ΤΕΙ δε συνοδεύεται από καμία αλλαγή στο χαρακτήρα τους, ως υποδεέστερων από τα ΑΕΙ ιδρυμάτων, που παρέχουν με μισό κόστος, μια χαμηλής ποιότητας τεχνολογική εκπαίδευση, αποστεωμένη από το θεωρητικό της υπόβαθρο και σε ορισμένες περιπτώσεις εμπειρική. Δεν αλλάζει τίποτα στο «μη πανεπιστημιακό χαρακτήρα των ΤΕΙ», στα επαγγελματικά δικαιώματά τους, στα προσόντα του προσωπικού τους, στη χρηματοδότησή τους».

Οι φοιτητές δηλώνουν πως «οι ανάγκες και της επιστήμης και της κοινωνίας της χώρας μας, απαιτούν διεύρυνση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, σε ένα σύστημα Ενιαίας Ανώτατης Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης, που θα βγάζει επιστήμονες με πλήρη γνώση του επιστημονικού τους αντικειμένου, κοινωνούς των εξελίξεων της επιστήμης στον τομέα τους, με πλήρη επαγγελματικά, συνδικαλιστικά, ασφαλιστικά δικαιώματα, σε μια παραγωγή προσανατολισμένη στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λαού και όχι των μονοπωλίων».

Στο μεταξύ χτες σε αποκλεισμό της οδού Εγνατία στο ύψος των Πανεπιστημίων, προχώρησαν οι φοιτητές του ΠΑΜΑΚ και του Πολυτεχνείου, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων διεκδικώντας την απόσυρση του νόμου.

Στη Θράκη

Με αίτημα να αποσυρθεί ο νόμος για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, εκατοντάδες φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) πραγματοποίησαν χτες μαζική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στην Κομοτηνή. Το συλλαλητήριο είχε πανθρακικό χαρακτήρα αφού συμμετείχαν φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου από κάθε σχολή που λειτουργεί σε Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Κομοτηνή.

Η πορεία ξεκίνησε από την παλιά Πρυτανεία του ΔΠΘ και κατέληξε στην έδρα της Περιφέρειας, αφού προηγούμενα διέσχισε σχεδόν όλους τους κεντρικούς δρόμους της Κομοτηνής. Και οι φοιτητές διαμήνυαν με μια φωνή: «ασφάλιση, υγεία και παιδεία τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε ψυγεία».

Από σήμερα ξεκινά η πραγματοποίηση νέων Γενικών Συνελεύσεων με στόχο την επόμενη Τρίτη να συνεδριάσει το συντονιστικό των σχολών στην Κομοτηνή και την Τετάρτη να πραγματοποιηθούν νέες κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις όπου λειτουργούν σχολές του ΔΠΘ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ