Παρασκευή 25 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
«Διαπραγμάτευση» για υπαλλήλους λάστιχο - χωρίς δικαιώματα

«Γην και ύδωρ» ζητάει η κυβέρνηση από τους δημοσίους υπαλλήλους, όπως σαφέστατα προκύπτει από τις προτάσεις της προς την ΑΔΕΔΥ, που κατατέθηκαν χτες κατά την έναρξη των περιβόητων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αμεσος κυβερνητικός στόχος είναι η ανατροπή του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα και η σύνδεση των μισθών με την «αποδοτικότητα» και το βαθμολόγιο των υπαλλήλων. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει την ποδηγέτηση του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος, πράγμα που πιστεύει ότι θα το πετύχει με δύο τρόπους: ο ένας αφορά στην εφαρμογή συστήματος αξιολόγησης των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα που θα τους καθιστά απόλυτα εξαρτημένους από τους ανωτέρους τους κι ο δεύτερος σχετίζεται με την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που ισχύουν ως τα σήμερα.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση στους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Τζανής, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση συζητά και την αλλαγή του βαθμολογίου των δημοσίων υπαλλήλων. Η κυβέρνηση επιδιώκει να συνδεθεί το βαθμολόγιο με το μισθολόγιο, να υπάρχουν δηλαδή σημαντικές μισθολογικές διαφορές μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων διαφορετικών βαθμών. Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως όλα αυτά θα εφαρμοστούν είτε υπάρξει είτε δεν υπάρξει συμφωνία γιατί περιέχονται στο πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» που έχει γίνει νόμος του κράτους.

Από την πλευρά της, η ΑΔΕΔΥ ζητά την ψήφιση νέου ενιαίου μισθολογίου, προσδιορίζοντας το ύψος του κατώτερου μισθού στις 250.000 δρχ. από τις 210.000 που είναι σήμερα. Ο πρόεδρός της Σ. Παπασπύρου, διευκρίνισε ότι το μισθολόγιο αποτελεί κλειδί όσον αφορά την πορεία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απαξίωση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Να αποτρέψουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς με τους αγώνες τους κάλεσε τους εργαζόμενους ο συνδικαλιστής της ΕΣΑΚ - Δημοσίου Μπ. Βορτελίνος, αμέσως μετά τη συνάντηση. «Πρόκειται, είπε, για μέτρα και ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεων των Δημοσίων Υπαλλήλων από τη μια και από την άλλη, στην ενδυνάμωση και ισχυροποίηση της Δημόσιας Διοίκησης ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός μηχανισμός προώθησης των γενικότερων αντιλαϊκών κοινωνικοοικονομικών αναδιαρθρώσεων. Ετσι - πρόσθεσε - στη σημερινή συνάντηση οι υπουργοί έκαναν σαφές και ζήτησαν τη συνενοχή της ΑΔΕΔΥ στη σύνδεση μισθού - αποδοτικότητας, τους περιβόητους κώδικες δεοντολογίας στις αξιολογήσεις χειραγώγησης των ΔΥ και στην ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων. Πολύ έγκαιρα είχαμε επισημάνει αυτούς τους κινδύνους. Προτείναμε αιτήματα σε κατεύθυνση ριζικά αντίθετη με βάση το συμφέρον των εργαζομένων στο Δημόσιο. Αυτές τις θέσεις μας και τους αγώνες για τη διεκδίκησή τους τα απέρριψαν οι ηγεσίες των παρατάξεων του κοινωνικού εταιρισμού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε κάθε περίπτωση λιτότητα! (2002-06-27 00:00:00.0)
Προσήλωση στον «κοινωνικό διάλογο» (2001-09-12 00:00:00.0)
Διπλή παγίδα (2001-09-07 00:00:00.0)
Ετοιμη για «αφαίρεση» η κυβέρνηση (2001-05-22 00:00:00.0)
"Μετωπική" κυβέρνησης - ΑΔΕΔΥ (1997-01-25 00:00:00.0)
Παχιά λόγια και μεγάλες παγίδες (1997-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ