Παρασκευή 25 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΙΣΙΝΗ ΚΟΜΜΟΥΝΑ
Τα διδάγματά της πάντα επίκαιρα, η κληρονομιά της πάντα χρήσιμη

Την Τετάρτη 30 του Μάη στις 6 μ.μ. στην Αίθουσα Συνεδρίων στον Περισσό

Τον φετινό Μάη συμπληρώνονται 130 χρόνια από τη στιγμή που η εργατική τάξη επιχείρησε την πρώτη της «έφοδο στον ουρανό», σύμφωνα με την έκφραση του ίδιου του Καρλ Μαρξ: 130 χρόνια από την ηρωική δράση, το μεγαλείο και την τραγωδία της Κομμούνας του παρισινού προλεταριάτου.

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών, τιμώντας αυτή την - πιο επίκαιρη παρά ποτέ - επέτειο, διοργανώνει εκδήλωση-αφιέρωμα στην Κομμούνα του Παρισιού, την Τετάρτη, 30 του Μάη, στις 6 μ.μ., στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο πρόεδρος του ΚΜΕ, ιστορικός Τηλέμαχος Λουγγής, ενώ θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Στη σχετική πρόσκληση του ΚΜΕ αποτυπώνεται συνοπτικά αλλά περιεκτικά μια αναδρομή στην Παρισινή Κομμούνα, στις κατακτήσεις της και στο τραγικό της τέλος: «Στον ένα περίπου μήνα που η εργατική τάξη του Παρισιού κράτησε την εξουσία στα χέρια της, ήρθε σε ρήξη με το αστικό καθεστώς, τους θεσμούς και τους μηχανισμούς του, με τα μέτρα που πήρε, εντελώς πρωτοπόρα για την εποχή της, ανακούφισε τον εαυτό της και τα άλλα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα, βελτιώνοντας αισθητά τις συνθήκες ζωής τους.

Διαμόρφωσε πρωτόφαντους θεσμούς στους τομείς της λαϊκής υγείας και της λαϊκής παιδείας. Αναδιοργάνωσε το στρατό, σύμφωνα με τα πρότυπα της λαϊκής πολιτοφυλακής. Κατέστησε τον πολιτισμό λαϊκό, μαζικό αγαθό. Οι επαναστάτες της Κομμούνας έδωσαν, πέρα από όλα τα άλλα, σπουδαία δείγματα ενός νέου, ταξικού ήθους, του ήθους της εργατικής τάξης, του ηρωισμού, της μαχητικότητας, της διεθνιστικής αλληλεγγύης της.

Το τέλος της Κομμούνας ήταν τραγικό: Η πρώτη "έφοδος στον ουρανό" τελείωσε μέσα σε λίμνες αίματος που προκάλεσαν οι δυνάμεις της αντίδρασης. Η κληρονομιά της όμως έμεινε ζωντανή και χρήσιμη, ίσως περισσότερο από ποτέ, στις μέρες μας, που το προλεταριάτο με τη συσσωρευμένη πείρα από τις νίκες και τις ήττες του έχει όλες τις αντικειμενικές προϋποθέσεις για να επιτελέσει τον ιστορικό του ρόλο: Την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής και της κομμουνιστικής κοινωνίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ