Παρασκευή 25 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«... Του λαού η πάλη θα τον σπάσει»

Συγκλονιστική σε όγκο και παλμό η πορεία προς τη Βουλή

Ηταν χιλιάδες αυτοί που πορεύτηκαν χτες στο δρόμο του αγώνα, με τη σαφή - προς όλες τις κατευθύνσεις - προειδοποίηση: «Ο τρομονόμος δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τον σπάσει».

Ηταν νέοι - φοιτητές, αλλά και εργαζόμενοι - που έδωσαν ένα συγκλονιστικό παρών αντίστασης, ήταν τα νιάτα που φώναξαν πως δε χωρούν αλυσίδες στα πόδια τους, ούτε φίμωτρα στη σκέψη και τα στόματά τους. «Κάτω τα χέρια απ' τις ελευθερίες, τις διαδηλώσεις και τις πορείες», ήταν το κυρίαρχο σύνθημά τους.

Ηταν και οι εργαζόμενοι, αυτοί που δε δίνουν αυτό το διάστημα μόνο τη μάχη για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά αντιδρούν σε οτιδήποτε προσπαθεί να μας γυρίσει σε έναν νέο Μεσαίωνα. «Δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί, είναι η νέα τάξη και οι Αμερικανοί» και «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάνε τους εργάτες, να ποιοι είναι οι τρομοκράτες», ήταν τα «δικά» τους συνθήματα.

Ηταν, όμως, και οι γυναίκες, ακούραστες και πάντα όπου ο αγώνας τις χρειάζεται, οι γυναίκες της ΟΓΕ, που κατέβηκαν συγκροτημένα στη χτεσινή συγκέντρωση και πορεία, με πλακάτ κρεμασμένα γύρω από το λαιμό τους και με το σύνθημα: «Εμπρός λαέ στην πρώτη τη γραμμή, αυτός ο τρομονόμος να αποσυρθεί».

Εκεί και τα «νιάτα» της Εθνικής Αντίστασης, οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τι πάει να πει «τρομονόμος» και ποια ακριβώς μπορεί να είναι τα αποτελέσματά του σε μια κοινωνία. «Οι τρομοκράτες του ιμπεριαλισμού, γεννάνε τους αγώνες του λαού», ήταν η δική τους απάντηση.

Παρών και οι Κούρδοι και Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας, με τις φωτογραφίες των νεκρών αγωνιστών τους, των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους, μεταξύ άλλων, για να καταργηθεί ένας άλλος τρομονόμος - ακόμα πιο βάναυσος και σκληρός - ο τρομονόμος των Κρατικών Δικαστηρίων Ασφάλειας της χώρας τους. «Οχι στις διώξεις των μεταναστών, ζήτω η φιλία των λαών», το σύνθημα γι' αυτούς. Και φυσικά τα μέλη της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», με το χαρακτηριστικό πανό τους που έγραφε «ΝΑΤΟ, ΣΙΑ, Τρομοκρατία» και με το σύνθημα «Με τρομονόμους και χαφιεδισμό, δε σταματάνε το λαό».

Ολοι αυτοί, πορεύτηκαν χτες - αμέσως μετά τη λήξη της συγκέντρωσης στην πλατεία Κάνιγγος - προς τη Βουλή, διασχίζοντας τις οδούς Πατησίων και Σταδίου, υπό το... άγρυπνο βλέμμα πολυμελούς αστυνομικής δύναμης. Οταν η πορεία έφτασε στη Βουλή, αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» παρέδωσε το ψήφισμα της χτεσινής συγκέντρωσης στη Γραμματεία του Κοινοβουλίου. Η πορεία έληξε με το σύνθημα «Αφήστε τα προσχήματα για τρομοκρατία, τα μέτρα σας στηρίζουν την πλουτοκρατία», αλλά και με την κοινή υπόσχεση πως ο αγώνας «τώρα μόλις αρχίζει»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ