Πέμπτη 17 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Προχωρούν οι διεργασίες ανασύνθεσης

Την απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης τον Οκτώβρη παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των κομμάτων και κινήσεων της «Ελιάς - Δημοκρατικής Παράταξης».

Σύμφωνα με πηγές του κόμματος, ο Βενιζέλος ανέφερε ότι η Ελιά ήταν ένα πρώτο βήμα που πέτυχε (σ.σ. στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εκφράζονται αντίθετες απόψεις) και πως τώρα πρέπει να γίνει ένα βήμα παραπέρα με το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, απόφαση την οποία φέρονται να χαιρέτισαν οι συμμετέχοντες στη συνάντηση.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εστίασε στη συγκρότηση «εθνικής οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου», στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στελέχη και υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Ελιάς. Φαίνεται, εξάλλου, ότι στην επιτροπή θα μετέχουν και πρόσωπα από την Τοπική Διοίκηση, τα «κοινωνικά κινήματα» και το συνδικαλιστικό χώρο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η οργανωτική επιτροπή προγραμματίζεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά περί τα τέλη Ιούλη, ενώ θα επιχειρηθεί να στηθούν αντίστοιχες επιτροπές (για ζύμωση του νέου σχήματος) σε τοπικό επίπεδο.

Ο Βενιζέλος φέρεται να ενημέρωσε τους συνοδοιπόρους του στην Ελιά και για την προγραμματιζόμενη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στις 2 και 3 Σεπτέμβρη (αντί συνεδρίου του κόμματος που ζητούσαν άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ) και κάλεσε τους επικεφαλής και τα στελέχη της Ελιάς να συμμετάσχουν.

Στη συνάντηση, τέθηκε και το θέμα του διαλόγου με τη ΔΗΜΑΡ, με τον κ. Βενιζέλο να αναφέρει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι θα υπάρξει γρήγορη ανταπόκριση στην πρόσκληση διαλόγου που απηύθυνε πρόσφατα ο Φ. Κουβέλης και πως ως προς αυτό έχει ζητήσει από τον γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Ρήγα, να επικοινωνήσει σχετικά με τον γραμματέα της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρη Αναγνωστάκη.

Στο ίδιο πλαίσιο, ανασύνθεσης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, εντάσσεται και η συνάντηση που είχε την Τρίτη ο Βενιζέλος με τον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη.

Στη ΔΗΜΑΡ

Τρόπο να πλασαριστούν σε όσο το δυνατόν καλύτερη θέση στην υπό ανασύνθεση κεντροαριστερά αναζητούν πλειοψηφία και μειοψηφία της ΔΗΜΑΡ, με την πρώτη να συντηρεί ταυτόχρονα διαύλους επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και να κατηγορείται απ' τη μειοψηφία ότι δουλεύει για λογαριασμό του, ζυμώνοντας στο χώρο της κεντροαριστεράς την προοπτική μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης» με κορμό την αξιωματική αντιπολίτευση.

Χτες, ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος Θ. Θεοχαρόπουλος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων αποτελούμενη απ' τον συντονιστή της Εκτελεστικής Γραμματείας Γ. Τσιρώνη και την εκπρόσωπο Τύπου Μαρία Πετεινάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε η πρωτοβουλία διαλόγου της ΔΗΜΑΡ «για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας». Με τη σειρά τους οι εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων ενημέρωσαν σχετικά με την πρωτοβουλία τους για τη δημιουργία «Δικτύου εναλλακτικής διακυβέρνησης για τη βιωσιμότητα της χώρας». Και από τις δύο πλευρές επιβεβαιώθηκε ότι «οι πρωτοβουλίες των δύο κομμάτων κινούνται σε κοινή κατεύθυνση και αποφασίσθηκε να δρομολογηθούν σχετικές διαδικασίες διαλόγου».

Ταυτόχρονα, ηχηρό «παρών» έδωσε η μειοψηφία της ΔΗΜΑΡ στην εκδήλωση του πρώην βουλευτή της και νυν ανεξάρτητου Β. Οικονόμου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με θέμα το «Ελληνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας». Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και μίλησαν ο βουλευτής και άτυπος επικεφαλής της μειοψηφίας της ΔΗΜΑΡ Σπ. Λυκούδης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης, το όνομα του οποίου πρωταγωνιστεί σε διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με κατεύθυνση την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, και ο πρώην υπουργός της ΝΔ Π. Δούκας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ακόμα οι Γρ. Ψαριανός και Α. Παπαδόπουλος προσφάτως αποχωρήσαντες απ' τη ΔΗΜΑΡ, ο πρώην υπουργός Λ. Αποστολίδης, τα μέλη του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ Τόνια Αντωνίου και Κ. Πιερρακάκης, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μ. Κατρίνης, ο Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Π. Χρηστίδης, μέλη της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, μέλη της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ, εκπρόσωπος της Κίνησης των 58 και των Οικολόγων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ