Σάββατο 19 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ»
Τροπολογία για να ξεμπλοκάρουν τις διαδικασίες

Τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού κατάθεσε χτες στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες υπολογισμού και είσπραξης του νέου «Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων» (ΕΝΦΙΑ). Ορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της αξίας των οικοπέδων σε περιπτώσεις που αυτός ήταν αμφισβητήσιμος, ενώ επίσης παρέχεται η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9), προκειμένου να διορθωθούν τυχόν λάθη και παραλείψεις.

Ειδικότερα:

-- Δίνεται η δυνατότητα υποβολής διορθωτικής δήλωσης (συμπλήρωση, διαγραφή ή τροποποίηση ακινήτων) μέχρι τις 30/11/2014. Σε περίπτωση που προκύπτει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ θα ακολουθήσει φορολογικός έλεγχος. Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για κάθε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης (πώληση, αγορά κ.ά) που έγινε στην περίοδο από 1/1/2014 μέχρι 31/8/2014 ορίζεται για τις 30/9/2014.

-- Σε οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν είναι δυνατός ο ακριβής προσδιορισμός της θέσης τους θα λαμβάνεται υπόψη η χαμηλότερη τιμή της περιοχής.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να εισπράξει από το νέο φόρο χαράτσια ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Η καταβολή τους προβλέπεται να γίνει σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι το τέλος Ιούλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, και λόγω της «καθυστέρησης» στην έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση ενός μήνα, με τη πρώτη δόση να μετατίθεται για το τέλος Αυγούστου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ