Πέμπτη 24 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ
Ενταση για Χειμάρρα στο φόντο ΑΟΖ και υδρογονανθράκων

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Αλβανίας αυτή τη φορά με πρόσχημα τις σχεδιαζόμενες συνενώσεις δήμων στην Αλβανία και τους φόβους για δημογραφική αλλοίωση στη Χειμάρρα. Στην πραγματικότητα βέβαια υπάρχουν και άλλοι, πολύ σημαντικότεροι λόγοι, όπως η χάραξη ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών που καθυστερεί, το ποιος θα πατήσει πόδι σε «οικόπεδα» του Βόρειου Ιονίου όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος είχε χτες τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλβανό ομόλογό του D. Bushati, για το εν εξελίξει ζήτημα της διοικητικής αναδιάρθρωσης στην Αλβανία, που - κατά την ελληνική κυβέρνηση - «μεταβάλλει τις αυτοδιοικητικές οντότητες σε περιοχές ιδιαίτερης σημασίας για την ελληνική εθνική μειονότητα». Προηγήθηκε επιστολή του Ευ. Βενιζέλου προς τον D. Bushati, στις 10 Ιούνη, καθώς και σειρά διπλωματικών διαβημάτων σχετικά με το θέμα αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα έχει παρέμβει προς την κυβέρνηση του Ε. Ράμα, ζητώντας του να γίνουν σεβαστές οι απόψεις της ελληνικής μειονότητας και των κατοίκων της Χειμάρρας στην προωθούμενη από την αλβανική κυβέρνηση αλλαγή των διοικητικών ορίων στο πλαίσιο του λεγόμενου αλβανικού Καλλικράτη.

Με το νέο σύστημα, στην Αλβανία θα υπάρχουν πλέον μόνο δήμοι, καθώς οι επαρχίες που υπήρχαν θα ενσωματωθούν σε αυτούς. Η Χειμάρρα, η οποία σημειωτέον δεν αναγνωρίζεται ως μειονοτική περιοχή από την αλβανική κυβέρνηση, μεθοδεύεται να συνενωθεί με την επαρχία Λούκοβο (πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ αναφέρουν ότι πρόκειται για μια ιστορικά και γεωγραφικά ενιαία περιοχή, οπότε η συνένωση των δύο είναι αποδεκτή, καθώς δεν διαταράσσει δημογραφικές ισορροπίες) αλλά και την επαρχία Βράνιτσα (με εγγεγραμμένους περίπου 3.500 κατοίκους). Υποστηρίζεται ότι η περιοχή αυτή δεν έχει σχέση με τη Χειμάρρα, βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από αυτή και ότι χάρη στη δημογραφική της σύνθεση θα αλλοιώσει τις σημερινές ισορροπίες τόσο εθνοτικά όσο και θρησκευτικά.

Η σχεδιαζόμενη αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση, που προωθεί η κυβέρνηση Ράμα, αναμενόταν να εισαχθεί χτες για συζήτηση στην Αλβανική Βουλή προκειμένου το τελικό σχήμα να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Ιούλη.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε στον Αλβανό ομόλογό του «την κρισιμότητα του θέματος, την υψηλή ευαισθησία που υπάρχει γύρω από αυτό και την ανάγκη να προχωρεί η επίλυση των ανοικτών θεμάτων μεταξύ των δύο χωρών χωρίς να προστίθενται νέα». Πρόσθεσε ότι «οδηγός για όλα τα θέματα πρέπει να είναι η ευρωπαϊκή πρακτική, ιδίως τώρα που η Αλβανία, έχοντας αποκτήσει το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, έχει και επιπρόσθετες υποχρεώσεις». Επιπλέον, ο Ευ. Βενιζέλος θα έχει, σήμερα Πέμπτη, συνάντηση στην Αθήνα με τον αντιπρόεδρο του Αλβανικού Κοινοβουλίου και πρόεδρο του Κόμματος Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ευ. Ντούλε.

Θυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση, το προηγούμενο εξάμηνο, στη διάρκεια του οποίου ασκούσε την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, άσκησε όποια πίεση μπορούσε ώστε να παραχωρηθεί στην Αλβανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, προσμένοντας στη συνέχεια ανταλλάγματα. Κύρια στην προώθηση της χάραξης ΑΟΖ, ζήτημα που έχει παγώσει εδώ και καιρό και όπου εμπλέκονται τα συμφέροντα αστικών τάξεων και άλλων χωρών, όπως η Ιταλία και η Τουρκία. Μάλιστα στην Αλβανία υπήρξαν και δημοσιεύματα, μετά την προκήρυξη από την ελληνική κυβέρνηση «οικοπέδων» στο Βόρειο Ιόνιο για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, στα οποία γινόταν αναφορά σε μη σεβασμό από την Ελλάδα των θαλάσσιων ορίων, γεγονός που λέγεται ότι προκάλεσε την αντίδραση του Ελληνα πρέσβη στα Τίρανα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσεχώς συνυποσχετικό με Αλβανία για Χάγη βλέπει η κυβέρνηση (2022-12-07 00:00:00.0)
Αντίδραση για τις κατεδαφίσεις στη Χειμάρρα (2017-10-20 00:00:00.0)
Συναντήσεις στην Αυλώνα για τα σπίτια μειονοτικών (2017-10-03 00:00:00.0)
Βλέπει «διμερή προβλήματα» με Ελλάδα (2017-09-12 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τις κατεδαφίσεις στη Χειμάρρα (2016-11-02 00:00:00.0)
Ψάχνει νέα πεδία κερδοφορίας για ελληνικά μονοπώλια (2014-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ