Παρασκευή 25 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΖΑΡΙΑ ΓΙΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Σε Αθήνα και Σκόπια ο Νίμιτς

Στα Σκόπια και την Αθήνα αναμένεται την επόμενη βδομάδα ο Μάθιου Νίμιτς, προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στις συνομιλίες Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γραμματείας του ΟΗΕ, «ο κ. Νίμιτς θα συναντηθεί με αξιωματούχους των δύο χωρών, κατά τη διάρκεια αποστολής στην περιοχή την επόμενη βδομάδα».

Οπως επισημαίνεται, «ο κ. Νίμιτς θα βρίσκεται στα Σκόπια στις 28 και 29 Ιουλίου και στην Αθήνα στις 30 και 31 Ιουλίου. Στόχος των συναντήσεων είναι να αναζωογονήσει τις συνομιλίες του ΟΗΕ, με στόχο την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας». Η τελευταία συνάντηση του Νίμιτς με τους αντιπροσώπους των δύο χωρών σε συνομιλίες είχε γίνει στις 6 Μάη, στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, προαναγγέλλοντας τότε επίσκεψή του στις δυο πρωτεύουσες για τις αρχές Ιούλη.

Ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, δήλωνε τότε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν υπήρξε καμία διαφοροποίηση των θέσεων της ΠΓΔΜ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα επιθυμεί να υπάρξει λύση, αλλά η άλλη πλευρά δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα μέχρι σήμερα. Βρίσκεται στη θέση που ήταν το 1995».

Στον αντίποδα, και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι εξέφραζε χτες την απαισιοδοξία του για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας: «Χωρίς πολιτικό κίνητρο εκ μέρους της Αθήνας και χωρίς συγκεκριμένη δέσμευση από τα μεγαλύτερα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν μπορούμε να αναμένουμε οποιαδήποτε μετακίνηση στο ζήτημα της ονομασίας». Συμπλήρωσε: «Αυτή τη στιγμή, ο μεγαλύτερος περιοριστικός παράγοντας είναι το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει σχεδόν κανένα πολιτικό κίνητρο, ώστε να καθίσει σοβαρά και να αναζητηθεί λύση επί του ζητήματος της ονομασίας».

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από τα Σκόπια, με απόφαση του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, καθήκοντα εκπροσώπου της χώρας στις διαπραγματεύσεις για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας αναλαμβάνει ο νέος πρεσβευτής της ΠΓΔΜ στις ΗΠΑ, Βάσκο Ναούμοφσκι. Αντικαθιστά τον Ζόραν Γιόλεφσκι, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Αμυνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ