Σάββατο 26 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΤΗΣ «AIR ALGERIE»
Εντοπίστηκαν συντρίμμια στο Βόρειο Μάλι

Δεν πρέπει να αποκλείσουμε καμία υπόθεση πριν συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία, δήλωνε χτες ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς

ΠΑΡΙΣΙ-ΜΠΑΜΑΚΟ.--

Οτι εντοπίστηκαν συντρίμμια του αεροσκάφους που εκτελούσε πτήση της εταιρίας «Air Algerie» (και αγνοούνταν από το απόγευμα της Πέμπτης) στο Βόρειο Μάλι ανακοίνωσε χτες, πριν ξημερώσει, το πρωί η Γαλλική Προεδρία, αναφέροντας: «Το αεροσκάφος αναγνωρίστηκε παρότι είχε διαλυθεί».

Χτες το μεσημέρι, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κανένας επιζών» και ότι βρέθηκε ένα μαύρο κουτί.

Σχετικά με τα αίτια του δυστυχήματος, Γάλλοι ερευνητές κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι το σκάφος συνετρίβη όταν έπεσε στο έδαφος.

Μεταξύ άλλων, είχε γίνει γνωστό πως το 6μελές ισπανικό πλήρωμα είχε ενημερώσει ότι αλλάζει πορεία «λόγω των ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών».

Ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών, Φρεντερίκ Κιουβιλιέρ, είπε ότι το Παρίσι απορρίπτει «εξ αρχής την πιθανότητα να ερρίφθησαν πυρά από το έδαφος, θεωρώντας την εξαιρετικά απίθανη, αν όχι αδύνατη».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, είχε σημειώσει: «Ατύχημα ή επίθεση, δεν μπορούμε, δεν πρέπει να αποκλείουμε καμιά υπόθεση πριν συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία».

Το αεροσκάφος, ένα MacDonnell Douglas MD-83, είχε νοικιάσει στην «Air Algerie» η ιδιωτική ισπανική εταιρεία «Σουιφτέιρ». Απογειώθηκε το ξημέρωμα της Πέμπτης από την πρωτεύουσα της Μπουργκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου, με κατεύθυνση την πρωτεύουσα της Αλγερίας, Αλγέρι. Εξαφανίστηκε από τα ραντάρ 50 λεπτά μετά την απογείωσή του. Οι πληροφορίες για τον αριθμό των επιβατών παραμένουν συγκεχυμένες, οι περισσότερες πηγές κάνουν λόγο για πάνω από 110 άτομα, εκ των οποίων τα 51 ήταν από τη Γαλλία.

Το δυστύχημα έδωσε αφορμή -όπως κάθε φορά- για πολλές αναλύσεις και σενάρια, ειδικά στις γαλλικές εφημερίδες, την ώρα που δεν είχαν δοθεί συγκεκριμένα στοιχεία για την κατάσταση των ευρημάτων.

Η «Λε Μοντ» αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι -σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά- ο πιλότος δεν εξέπεμψε «σήμα κινδύνου», κάτι που ίσως να ενισχύει την πιθανότητα μιας «ξαφνικής έκρηξης».

Ειδικοί από το χώρο της αεροπλοΐας εκτιμούν ότι τα 18 χρόνια που ήδη πετούσε το αεροσκάφος το κάνουν «αρκετά παλιό».

Σημειωτέον ότι στο Μάλι βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι πολύ πρόσφατα μία από τις «ειρηνευτικές» (βλέπε ιμπεριαλιστικές) αποστολές της Γαλλίας, της οποίας η αστική τάξη διεκδικεί αναβαθμισμένη παρουσία σε μεγάλο μέρος της, γεμάτης φυσικό πλούτο, αφρικανικής ηπείρου, ειδικά σε περιοχές όπου ήταν πρώην γαλλικές αποικίες. Και η συγκεκριμένη αποστολή ξεκίνησε στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» και της αντιμετώπισης ένοπλων ισλαμιστικών οργανώσεων. Στις 13 Ιούλη, το Παρίσι ανακοίνωσε ότι αποσύρει μέρος των στρατευμάτων του από το Μάλι και, σχεδόν διπλασιάζοντας τις δυνάμεις που διατηρεί στην ευρύτερη περιοχή, επέκτεινε τη στρατιωτική του παρουσία σε Μαυριτανία, Μπουργκίνα Φάσο, Νίγηρα και Τσαντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ