Σάββατο 26 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Αλλάζει το καθεστώς χρονομεριστικής μίσθωσης

Μια σειρά από ρυθμίσεις που αφορούν τις συμβάσεις χρονομεριστικής μίσθωσης περιλαμβάνονται στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης μετά από τις καταγγελίες καταναλωτών που έχουν καταγραφεί και αφορούν κυρίως περιπτώσεις ανεπαρκούς πληροφόρησης για τους όρους των συμβάσεων και καταστρατήγησης του δικαιώματος αναιτιολόγητης υπαναχώρησης του καταναλωτή.

Συγκεκριμένα, στο σχέδιο ΠΔ προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Η υποχρέωση του πωλητή να παραδίδει στον αγοραστή αντίγραφο της σύμβασης ή του δεσμευτικού προσυμφώνου.
  • Η υποχρέωση του πωλητή να παραδίδει στον αγοραστή ειδικό ενημερωτικό έντυπο που περιέχει σαφώς και με ευανάγνωστους χαρακτήρες πληροφορίες σχετικά με το δικαίωμα καταγγελίας και το δικαίωμα υπαναχώρησης από τη σύμβαση που έχει ο καταναλωτής, καθώς και συνοδευτικό υπόδειγμα δήλωσης υπαναχώρησης.
  • Το χρονικό σημείο έναρξης της δεκαήμερης προθεσμίας για την άσκηση του δικαιώματος αναιτιολόγητης υπαναχώρησης τοποθετείται την ημέρα παράδοσης στον αγοραστή του αντιγράφου της σύμβασης ή του δεσμευτικού προσυμφώνου και του ειδικού ενημερωτικού εντύπου συνοδευόμενου από το υπόδειγμα της δήλωσης υπαναχώρησης. Αν ο πωλητής παρέλειψε να εκχωρήσει στον αγοραστή το έντυπο αυτό, η προθεσμία υπαναχώρησης είναι τρίμηνο και αρχίζει να τρέχει από την παράδοση του αντιγράφου της σύμβασης ή του δεσμευτικού προσυμφώνου.
  • Η τρίμηνη προθεσμία καταγγελίας της σύμβασης στην περίπτωση που αυτή δεν παρέχει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες, αρχίζει να τρέχει από την παράδοση του αντιγράφου της σύμβασης και όχι από την υπογραφή της όπως ισχύει σήμερα.
  • Σε περίπτωση που η γλώσσα στην οποία έχουν συνταχθεί η σύμβαση ή το προσύμφωνο διαφέρει από τη γλώσσα του κράτους όπου βρίσκεται το ακίνητο, ο πωλητής οφείλει να παραδώσει στον αγοραστή και πιστή μετάφραση της σύμβασης ή του δεσμευτικού προσυμφώνου στη γλώσσα του κράτους όπου βρίσκεται το ακίνητο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Επιχειρήσεων Χρονομεριστικών Διακοπών, σήμερα στην Ελλάδα έχουν συνάψει σχετικές συμβάσεις περίπου 13.000 ελληνικές και 9.000 ξένες οικογένειες. Επιπλέον, ετησίως οι ανταλλαγές σε ελληνικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα ανέρχονται σε 12.500.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ